Atelierele de decorațiuni din mortar la Cluj-Napoca – povestea

După două zile și o răceală pe cinste (luna februarie, să fim serioși), ne-am reunit din nou la ora 18:00 (ahem, să pregătim sala) la Cluj Makers, pe Traian 40, să continuăm ce am început marți.

Surpriza pentru mine au fost participanții noi, care nu au apucat să vină la ediția de marți și vroiau să prepare mortare. Ce să fac cu ei, să-i trimit acasă?

Mai ales că erau așa drăguți și inocenți, nu puteam decât să-i invit să se distreze cu mortarul, doar mai era destul de mult rămas în sac, frumos sigilat pe masă.

Atelier mortar Cluj-14 Partea mai puțin plăcută pentru ei a fost faptul că am venit pregătită pentru pictat, mai mult decât altceva, așa că pistoalele de lipit, banda adezivă și toate celelalte unelte mi-au rămas acasă. Dar s-au descurcat cu ce am avut la îndemână, adică mai nimic.

Rând pe rând au venit și participanții de la primul atelier și și-au luat creațiile în primire.

Atelier mortar Cluj-3

Am povestit din nou puțin despre Incubator107 și despre Grădina cu fluturi, după care ne-am apucat de lucru.

Atelier mortare Cluj-6

Am învățat mai multe lecții din aceste ateliere, pe care cu drag le împărtășesc cu tine, în speranța că te vor ajuta în cazul în care îți dorești să încerci această tehnică:

  • dacă intenționezi să creezi boluri pe baloane, e o idee bună să nu acoperi tot balonul cu mortar – o proporție apropiată de 50% funcționează cel mai bine;
  • balonul ar trebui să fie umplut cu aer, nu cu apă – să îl poți sparge când vrei să scoți obiectul;
  • chiar dacă balonul se dezumflă în două zile (e normal, baloanele au pori), tot e o idee mai bună să îl spargi cu un ac decât să îl deformezi ca să nu spargi balonul – riști să spargi obiectul și cel mai probabil se va și întâmpla;
  • grosimea stratului de mortar este importantă pe balon – undeva la 0.5 – 1 cm funcționează cel mai bine;
  • umflă balonul cât să fie ferm, dar nu la maximum, altfel riști să crape obiectul, fiind prea mare tensiunea;
  • e foarte important să umezești balonul sau forma cu o soluție de detergent sau cu ulei înainte să torni mortarul, altfel obiectul se lipește de formă și/sau crapă;
  • când vrei să torni mortarul într-o formă decupată și lipită, e important ca forma să fie suficient de rigidă (să nu se înmoaie de la apa din mortar), etanșă și suprafața internă să fie uniformă;
  • cartonul foto și cel ondulat nu se potrivesc pentru aceste tipuri de obiecte;
  • șmirghelul prinde bine la finisarea obiectelor, dar ai grijă când îl folosești, dacă obiectul tău a fost turnat doar de două zile, va fi fragil și foarte ușor de spart;
  • dacă insiști să îl finisezi agresiv, mai așteaptă câteva zile, măcar o săptămână, cât să îi crească rezistențele și să nu fie la fel de fragil – doar după 28 de zile de hidratare cimentul ajunge la rezistența sa ”normală”.

După ce toate obiectele care au rămas întregi au fost scoase din forme și ușor finisate cu șmirghel, a început decorarea lor.

Atelier mortar Cluj-16

Câteva au cedat și la acest stadiu, din păcate, însă majoritatea au supraviețuit și s-au transformat în nestemate, giuvaere și lampioane pietrificate.

A plecat fiecare acasă cu zâmbetul pe buze și un vis încolțind în minte, să mai creeze astfel de obiecte frumoase și pe viitor.

Mă bucură tare mult faptul că am avut atât de mulți participanți și că încă mai sunt doritori de astfel de ateliere.

Aceste seri de succes îmi permit să visez în continuare la un atelier numai al meu, un spațiu în care să pot invita pe oricine să creeze alături de mine, să ne deconectăm la cotidian, să creem frumuseți împreună.

Cred că știi despre ce vorbesc, așa-i? Mi te alături?

Cu drag,

Andi

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.