Învață din acest tutorial foto, pas cu pas, cu explicații pe larg, cum să reciclezi materiale textile și să le tranformi în fluturi prin tehnica tsumami kanzashi.
Probabil că aștepți acest tutorial de ceva vreme, iar eu îmi doream de mult să îl finalizez, însă acum ai ocazia să te bucuri de el și să îl transmiți și altora.
Sari la tutorialul în imagini
Poate ţi-ai făcut de curând o rochie elegantă cu un voal simplu, poate ai construit ceva în camera copiilor, ţi-au rămas bucăţi de materiale din alte proiecte şi acum nu ştii ce să faci cu ele.
Nu merită să le arunci, poţi învăţa uşor să le transformi în fluturi frumoşi de purtat în păr, pe haine sau pe pereţi, ca decoraţiuni interioare.
Fluturii sunt o parte importantă din grădina mea.
Ei pot fi realizați din diverse materiale: mătase, satin, organza, bumbac imprimat, tafta. Încă nu am încercat să-i fac din piele, dar voi experimenta în curând.
Am ales ca în tutorialul acesta să lucrez cu mătase, însă tu o poți combina cu organza, de exemplu, deoarece este un material uşor şi transparent, dă un aer de efemeritate atât de specific fluturilor, însă are ţinută şi este foarte maleabil.
În plus, este un material uşor de găsit şi des utilizat în diverse proiecte, aşa că e mai probabil să îl ai prin casă, aşteptând cuminte să-l transformi în ceva.
Dat fiind că petalele folosite în acest tutorial (aripile) sunt destul de complexe, îţi recomand să încerci la început fluturi cu aripi simple – două petale ascuţite şi două rotunde – sau să exersezi petalele complexe înainte să te apuci de treabă.
În tutorialul de față am folosit petale kanzashi triple (cu trei pătrate), însă cel mai sigur ar fi să începi cu petale simple sau duble.
În timp, odată ce te obișnuiești cu materialele, poți face petale cu câte straturi îți dorești.
Materiale & unelte
- mătase sau organza – recomand în două două culori. Ai nevoie de 4 pătrate de o culoare şi 6 pătrate de altă culoare pentru aripi duble (se pot face şi triple aripile, cu 4 şi 10 pătrate, respectiv). Dimensiunea pătratelor va fi în funcţie de cât de mare vrei să fie fluturele: cu pătrate de 5 cm ies fluturi de 6 cm lungime – recomand ca pătratele pentru exterior să fie cu 0.5 sau 1 cm mai mari decât cele de interior; pentru cap poți folosi un pătrat mai mic;
- pistol de lipit cu silicon – poate fi înlocuit cu lipici textil, dar eu încă nu am experimentat cu el, ştiu că durează mult până se usucă – tutorialul de faţă foloseşte silicon cald;
- o bucată mică de pâslă – un dreptunghi de 1×2 cm sau puţin mai mare de o culoare similară cu cea a organzei ca să nu iasă în evidenţă;
- un ac de broşă, o clamă sau alt sistem de prindere;
- un ac de coc pentru antene sau sârmă de modelat;
- foarfecă (opţional forfecuţă pentru detalii şi pensetă).
Paşi
1. Pregăteşte materialele: taie din materialul textil pătratele necesare; poţi folosi bucăţi de orice dimensiuni şi forme, cât timp poţi tăia pătrate din ele; nu tăia pe bie, taie întotdeauna paralel cu ţesătura, altfel nu vor sta aripile; poţi citi mai multe despre pregătirea materialului în tutorialul dedicat.
2. Realizează aripile inferioare: din două pătrate de o culoare şi două de cealaltă culoare, realizează petale rotunde duble după tehnica tsumami kanzashi din tutorialul despre petale rotunde; suprapune pătratul mai mic de o culoare peste pătratul mai mare şi lucrează cu ele împreună şi la sfârşit închide toate marginile libere de material, ca să nu se destrame.
3. Realizează aripile superioare: din pătratele mai mici realizează petale rotunde simple, apoi în jurul lor realizează câte o petală îngustă, îţi vor rezulta două petale duble complexe; trebuie închise toate marginile libere de material, ca să nu se destrame; dacă aripile nu sunt egale, acum este momentul să corectezi dimensiunile tuturor aripilor.
4. Realizează corpul: o petală îngustă.
5. Realizează toracele/capul: toracele este o petală ascuţită, însă mult mai scurtă, eu o tai mai mult de jumătate, astfel încât se formează o petală foarte înaltă şi scurtă.
6. Asamblează toate piesele:
- o aripă superioară se prinde cu lipici de o aripă inferioară, celelalte două se prind la fel în oglindă;
- cele două aripi duble se ataşează perpendicular de-o parte şi de alta a corpului – pe rând, la 3 mm de capătul de sus – cu câte o picătură de silicon şi se ţin acolo până se răceşte siliconul şi aripile nu se mai mişcă;
- toracele/capul se umple cu o picătură mică de silicon şi se ataşează în partea superioară a corpului, astfel încât să acopere puţin aripile – se apasă şi se ţine acolo până se răceşte siliconul;
- se îndoaie acul de păr astfel încât să rezulte o structură pentru corpul fluturelui şi o pereche de antene drepte şi se ataşează cu puţin silicon spatelui fluturelui; sau poți îndoi sârma în jumătate, iar apoi capetele le poți forma în spirale mici;
- pe sistemul de prindere se ataşează bucata de pâslă şi se acoperă cu lipici (strat subţire), după care se ataşează repede pe fluture şi se ţine până se răceşte.
Dacă ai urmat toţi aceşti paşi, acum ai un fluture frumos şi gata de prins în păr sau pe o haină.
Sper că ţi-a plăcut acest tutorial. Dacă urmezi toţi paşii (pe care în mare parte i-am învăţat din experienţă) nu ai cum să dai greş. Şi chiar dacă ai greşit o aripă, încearcă din nou până reuşeşti.
Din fericire, materialele utilizate sunt puţine şi cu suprafaţă mică, deci pot fi înlocuite uşor.
Dacă ți-a plăcut tutorialul și vrei să îl trimiți prietenilor, nu ezita să folosești butonul de share.
Aştept să-mi scrii sugestii la secţiunea de comentarii şi să ataşezi o imagine, să văd cum ţi-au ieşit fluturii bazați pe tutorial.
Iar dacă vrei să primești un email de fiecare dată când public un articol interesant, scrie adresa de email în formularul din stânga.
Spor la muncă și idei cât mai năstrușnice îți doresc!
Cu drag,
Andi
Te-ar mai putea interesa şi:
- cum pregăteşti materialele pentru tsumami kanzashi;
- cum faci petale rotunde;
- cum faci petale înguste;
- cum faci petale ascuţite;
- cum faci petale complexe;
- cum faci poze produselor tale.