Cum găseşti materialele


Te-ai întrebat probabil cum găseşti materiale second hand pentru diverse proiecte pe care le ai. Poate vrei să foloseşti materiale şi haine vechi pe care le ai prin casă (eu aşa am început), dar poate vrei să mergi mai departe, să experimentezi şi cu alte materiale, dar nu ştii de unde să începi. Învaţă din experienţa mea şi joacă-te.

Cum am început să găsesc materialele

Am găsit zilele acestea nişte bucăţi de mătase pe acasă. Le păstrasem într-o pungă, părţi din cămăşi şi pantaloni pe care le-am recuperat şi le-am transformat în frumoase bijuterii de mare valoare. Şi mi-am dat seama că nu ţi-am povestit niciodată cum am ajuns să găsesc aceste materiale.

Cum, după doi ani, încă am mătase de diverse culori, modele şi texturi, deşi experimentez relativ continuu cu materialele şi diverse combinaţii.

Vreau să ştii cum, data viitoare când intri într-un magazin second hand, să găseşti materialul perfect. Mie mi-a luat mulţi ani să învăţ să recunosc materialele.

De când eram mică, prin clasa a șaptea, mă plimbam prin magazinele cu haine la mâna a doua. Pe atunci nu se vindea încălţăminte şi în oraşul meu se numeau turkalo. Erau multe turkalo-uri în oraşul meu natal şi încă sunt, pentru că lumea le apreciază. Apreciază calitatea şi preţurile mici.

Pe atunci găseam tot felul de branduri occidentale pe care nu mi le-aş fi permis nicicum sau erau haine foarte vechi, ce acum se numesc „vintage”. Pe atunci eram un copil, nu mă interesa decât să rup rutina din „garderobă”.

Nu prea aveam bani de dat pe haine, aşa că în 99% dintre cazurile în care intram într-un magazin second hand nu cumpăram nimic.

gaseste materiale la second hand

Mă şi distram când mergeam la „cumpărături”. Aici eram la o piaţă de haine second hand şi o prietenă s-a hotărât că i-s dragi anii ’20.

Mai târziu am descoperit cutiile/lăzile cu produse la un leu. Acolo dădeam iama. Cine nu-şi permite să-şi ia ceva de un leu? Dar de obicei erau şi haine foarte mici sau rupte sau pur şi simplu greşite.

Câteodată aveam noroc şi nimeream câte ceva ce putea fi purtat şi încă port cu mândrie hainele mele de un leu. Am început în clasa a şaptea, însă am continuat inclusiv până în ziua de azi.

Din păcate, astăzi preţurile au crescut foarte mult în magazine, în principal pentru că hainele pe care le au sunt cele care nu au mai fost vândute în mall-uri şi au ieşit din „modă”, nu cu adevărat second hand. Însă există şi magazinele care aduc haine la a doua mână şi le dau la preţuri accesibile. Acolo trebuie să cauţi.

Acelea sunt locurile pe care le frecventez (cam o dată pe săptămână sau mai rar). Acolo vei găsi materialele pentru a-ţi crea accesoriile prin ce tehnici doreşti.

Găseşti mătase, satin, câteodată organza, am găsit inclusiv dantelă. Bumbacul şi polyesterul sunt cam în proporţie de 95%, însă dacă ştii ce cauţi, nu trebuie să petreci mult timp ca să găseşti.

Cum deosebeşti materialele între ele

În toţi aceşti ani în care intram o dată la două-trei zile în câteva second-uri am învăţat materialele. Cum? Simplu. Le-am privit. Am văzut fibrele, cum arată, cât sunt de lungi, cum se scămoşează sau nu, cum sunt ţesute, cât sunt de subţiri.

Fibrele de mătase sunt extrem de fine şi ţesătura la fel. Ţesătura are multe fibre în toate părţile, însă materialul e tot subţire. Alte materiale sunt mult mai grele, au fibrele mai groase şi mai scurte. Mătasea se poate confunda cu polyesterul în unele ţesături.

Edit Post ‹ Atelierul Grădina cu fluturi — WordPress

Lână, bumbac, mătase, mătase, mătase, bumbac, satin (polyester), mătase, satin, polyester. Chiar şi dintr-o poză poţi vedea diferenţele de textură între materiale.

Însă întotdeauna citeşte eticheta. Polyesterul foarte subţire este şi mult mai uşor decât mătasea. Sunt nuanţe pe care le deprinzi în timp. M-am păcălit şi eu cu multe eşarfe care îmi dădeau impresia că sunt din mătase, însă la o inspecţie mai amănunţită am aflat că sunt din polyester (nu aveau etichetă).

Cel mai simplu test este să apropii de foc un fir din material. Dacă arde, e natural, iar dacă se topeşte e evident sintetic.

O altă modalitate de a distinge materialele este prin atingere. Textura materialului îţi spune dacă este natural sau sintetic. Uneori nici nu mai priveam rândurile întregi de haine întinse pe umeraşe, ci doar îmi treceam degetele printre ele, aşteptând atingerea rece şi fermă a mătăsii.

Are o elasticitate naturală greu de explicat în cuvinte. Când o uzi, mătasea devine mai elastică şi alunecoasă şi scoate un sunet ca un scârţâit. Când au trecut prin mâinile tale suficiente haine din mătase, vei şti la ce mă refer.

Culorile şi modelul materialului sunt şi ele importante, însă atunci când ai găsit între sute de cămăşi una sau două de mătase, îţi recomand să le priveşti cu atenţie şi să hotărăşti dacă le poţi folosi sau nu.

Dacă nu sunt maro (încă n-am descoperit un design de floare/fluture care să arate bine pe maro), au un preţ bun (maximum 5 lei), îţi recomand să le iei. Dacă nu ştii ce să faci cu ele, dar eşti în Cluj, trimite-mi un mesaj cu magazinul şi voi merge în vizită să văd dacă le pot folosi eu. Apreciez întotdeauna un pont bun.

În concluzie, cum găseşti materialele:

  • cauţi şi dai peste un second bun, cu haine cu adevărat la a doua mână;
  • eventual mai găseşti încă 4-5 în zonă;
  • te asiguri că preţurile sunt mici (nu are sens să dai o groază de bani pe ceva ce oricum vrei să ciopârţeşti) sau găseşti frecvenţa la care se schimbă stocul şi sunt reduceri majore;
  • frecventezi aceste magazine pe drumul spre casă sau când ieşi la plimbare, cel mult o dată pe săptămână;
  • nu stai mai mult de 10 minute într-un second – până la urmă scanezi magazinul pentru materiale, nu haine de purtat;
  • când dai peste o haină interesantă, primul lucru este să citeşti eticheta;
  • dacă eticheta zice că materialul tău e ceea ce cauţi, iar modelul şi culoarea îţi surâd, fugi repede la casă şi bucură-te de noua achiziţie şi de toate ideile care-ţi vin în legătură cu ea;
  • delirează, inventează, dă drumul imaginaţiei şi depăşeşte-ţi limitele.

Cumpărături plăcute, utile şi eficiente îţi urez. Pentru orice întrebări/nelămuriri, îţi stau la dispoziţie pe email sau la comentarii 😉

Related

Lasă un răspuns