Tutorial: bază de mască venețiană

Te întrebi cum să faci de la zero o mască de carnaval? Ai o idee trăsnită de decorat o mască, dar nu găsești nicăieri baze pentru măști venețiene la un preț accesibil? Îți poți face tu una din materiale pe care le ai acasă.

Sari direct la pașii din tutorial.

Probabil că ai aflat până acum de concursurile organizate pe forumul Breslo. Dacă nu, aruncă repede o privire peste cel mai nou concurs și hai înapoi să înveți să faci baza pentru mască din materiale pe care le ai pe acasă.

Pe mine mă fascinează aceste concursuri, ca și provocările date de Revista Atelierul, și sunt motivul pentru care din când în când mă împing să-mi depășesc limitele, să creez ceva nou, să gândesc ”în afara cutiei”.

Sunt ca un fel de teme, însă mult mai faine și mult mai creative. Am posibilitatea să fac ce vreau eu și să încerc tehnici noi, diverse materiale, combinații, orice e posibil.Masca venetiana de carnaval, bal mascat, petale kanzashi, pene

Revenind la tema concursului, am fost foarte încântată când am descoperit că este vorba despre măștile de carnaval (și nu numai) și mi s-a aprins automat un beculeț. Știam exact cum vreau să arate masca mea.

Din păcate (din fericire?) rezultatul este aproape complet diferit (ca detalii) de ceea ce aveam în minte, însă am păstrat bujorii din obraji.

Pentru a putea face această mască cu obraji îmbujorați, aveam nevoie de o bază. Am căutat pe internet, am căutat în magazinele din Cluj-Napoca, nu am găsit nicăieri baze pentru măști la prețuri accesibile (pentru că nu aveam de gând să dau 20 de lei pe o bază, considerând și transportul). Poate că mai încolo voi găsi o altă sursă convenabilă.

Cert e că aveam nevoie de o bază. Așa că am răscolit din nou internetul, de această dată căutând tutoriale pentru măști. Am găsit unele simple de tot, dar nu chiar ce mă interesa pentru că nu urmau forma feței. Vroiam ca masca mea să fie rigidă în forma ei și să poată fi purtată pe un băț, ca la un bal mascat serios.

Cu ideile adunate de ici, de colo, am reușit să creez această bază și am documentat tot procesul pentru tine. Realizarea bazei durează cam o oră-două în total, din care vei avea de lucru doar câteva minute, iar restul vor fi pauzele între straturi.

Poți să faci aceste măști cu copiii, prietenii, colegii de la școală sau de la serviciu, acasă sau în orice alt loc unde ai o masă. Singurul inconvenient este faptul că trebuie să aștepți câteva ore să se usuce masca înainte să o poți împodobi.

Această metodă nu este cea mai bună posibilă și sunt conștientă de acest fapt, însă tu o poți îmbunătăți.

Dacă ai vreo idee despre cum ai putea face oricare dintre pași mai bine, mai eficient, mai durabil, te rog să îmi spui în secțiunea de comentarii. Nu știu când/dacă voi mai face vreodată o astfel de mască, însă consider foarte importantă evoluția de la o versiune la alta.

Am adaptat metoda la materialele pe care le aveam în casă. Pentru că nu sunt mare fan al ziarelor și pentru că ele oricum au plumb în compoziția cernelii, am ales un fel de hârtie pe care o am din abundență acasă pentru că mi-e milă să o arunc (chiar și la reciclat).

Este vorba de pungile de hârtie de la patiserie/pâine, făcute dintr-o hârtie fină, rezistentă, de înaltă calitate, și într-o culoare foarte plăcută. Unele nu sunt imprimate, iar masca realizată cu acest fel de hârtie nu are nevoie de un strat adițional de hârtie de alt fel.

Pașii realizării unei baze pentru o mască de carnaval

Ca materiale ai nevoie de:

  • hârtie de reciclat (pungi de hârtie de la pâine) – ruptă în fâșii subțiri de 1-2 cm și cât vrei să fie de lungi (le rupi pe loc la lungimea potrivită);
  • un bol cu apă și o unealtă de amestecat;
  • niște făină – măsurată după ochi pentru o pastă nu prea groasă;
  • folie de aluminiu – în funcție de dimensiunea măștii;
  • o foarfecă, o cariocă și niște bandă adezivă
  • o schiță cu forma finală a măștii.

În prima imagine mai vezi o rolă de prosoape de bucătărie, dar nu le-am folosit. Vezi și niște ziare pe care le-am folosit pentru a proteja spațiul de lucru.

Tutorial masca venetiana carnaval bal mascat

Tehnica de bază este de fapt un fel de papier-mâché cu pastă de făină. Mirosul dulceag al pastei îmi aduce aminte de ”proiectele” de lucru manual din clasa întâi.

Primul pas este așezarea tuturor materialelor la îndemână. Urmează să amesteci făină, puțin câte puțin, cu apa.

Am ceva experiență cu aluaturile, așa că mi-a fost simplu să nimeresc din prima cantitatea necesară de făină, însă îți recomand să încerci cu cantități mici pe care să le adaugi pe rând până când pasta prinde consistența unei maioneze.

Dacă îți iese prea groasă, mai adaugă niște apă; nu vrei să faci un aluat, ci un clei din amidon. În timp se va îngroșa, așa că poți să mai adaugi puțină apă după o oră.

Tutorial masca venetiana carnaval bal mascat 2

Pasul următor constă în pregătirea bazei pentru mască. Masca mea era doar pentru ochi, așa că am putut folosi bucăți dreptunghiulare de folie, pe care le-am pus în două. Îți recomand să folosești cel puțin 5 astfel de bucăți (10 straturi în total) sau 10 dreptunghiuri dacă vrei să faci masca mai mare, cât toată fața.

Spun cel puțin 10 straturi pentru că eu am folosit 8 și nu a fost suficient de dură baza. Probabil că de vină e și faptul că a fost destul de puternic decupată baza și nu mai putea să își păstreze forma.

După ce ai aliniat frumos toate straturile unul peste celălalt, urmează partea foarte amuzantă în care îndoi această super-folie groasă și rezistentă pe forma feței tale, urmând liniile principale, obrajii, ochii și nasul.

Tutorial masca venetiana carnaval bal mascat 3

Pentru ochi, am lăsat o dâră mai bine definită cu unghiile, însă dacă ai un asistent e cel mai bine să îi ceri să deseneze direct forma ochilor cât timp ai ”masca” pe față.

După ce dai jos această mască preliminară vei avea ceva care seamănă tare bine cu măștile venețiene. Dacă îți place o astfel de formă, poți construi pe ea. Dacă nu, treci la pasul următor și desenează pe aluminiul astfel ”deformat” forma finală a măștii, cu markerul sau carioca.

Tutorial masca venetiana carnaval bal mascat 5

Înainte de asta, ai putea să desenezi forma pe un dreptunghi din hârtie pus în două, pe care apoi să îl decupezi, pentru a te asigura că masca ta va fi total simetrică (nu se vede tare bine desenul pentru că am făcut greșeala de a folosi folie destul de șifonată pentru stratul exterior).

Urmează decuparea formei. Ține-te bine de toate straturile de aluminiu pentru că e posibil să se desfacă. După ce ai decupat (sau în timp ce decupezi), prinde straturile între ele cu niște bandă adezivă, pe margini. Apoi pune-o din nou pe față și redă-i forma pe care o doreai de la început.

Pasul următor a fost cel mai dificil pentru mine pentru că baza era destul de subțire și fină și se deforma sub greutatea hârtiei îmbibate în pastă. Dacă folosești mai multe straturi de aluminiu nu vei avea această problemă.

În funcție de forma măștii tale, pregătește fâșii de hârtie de 5-10 cm, trece-le prin pasta de făină (și pe față și pe spate), dă jos excesul pe marginea bolului și aplică straturi consecutive pe baza de aluminiu, pe o anumită direcție.

La început nu m-am gândit să pun hârtie și pe spatele măștii, însă după o vreme mi-am dat seama că e o idee bună. Așa că asigură-te că fâșiile sunt destul de lungi încât să ajungă și pe spate, eventual să se și suprapună puțin, pentru stabilitate, să nu se deplaseze cât timp aplici următoarele fâșii.

Șterge excesul de pastă care iese la marginile fâșiilor cu un burete uscat, o cârpă sau un șervețel, ca să ai o suprafață mai uniformă. Apoi lasă primul strat să se usuce ușor (să se evapore o parte din apă) cam 10 minute și apoi aplică un nou strat de fâșii, de această dată pe direcție perpendiculară fâșiilor din primul strat.

Urmează încă niște minute de așteptare până se mai întărește baza și aplicarea ultimului strat de hârtie.

Dacă ai folosit hârtie de ziar, în acest strat poți folosi fâșii din prosoape de bucătărie din hârtie, deoarece sunt albe și pufoase și vor da măștii un aspect mai uniform.

După al treilea strat, când deja s-a întărit ușor toată masca, în caz că s-a deformat între timp, poți să o apropii de față și să îi redai forma inițială. tridimensională.

Miroase frumos și dulce din cauza făinii. A mea s-a turtit puțin la început, însă am lăsat-o apoi să se usuce între două căni, pe foaia de ziar. Peste noapte s-a întărit foarte frumos și a devenit rigidă, gata de împodobit.

Tutorial masca venetiana carnaval bal mascat 13

Pentru bățul pe care va fi prinsă masca am îmbrăcat trei bețe de frigărui în mai multe fâșii de hârtie, prin aceeași tehnică, după care le-am lăsat să se usuce câteva ore.

Am prins bățul pe mască cu niște silicon topit numai după ce le-am împodobit pe amândouă. Iată rezultatul final:

Tutorial masca venetiana carnaval bal mascat 16

După realizarea bazei, imaginația ta este limita pentru felul în care vei împodobi această bază. Poți să o pictezi, să o acoperi cu materiale textile (cum am făcut eu), să decupezi forme din carton sau alte materiale și să le lipești pe bază, să folosești lipici cu slicipici sau elemente metalice, tot ce îți dorești.

Sper să folosești ceea ce am învățat din această experiență să creezi cea mai frumoasă mască de carnaval, să îmi arăți și mie și să îmi scrii cu orice sugestii, întrebări sau nelămuriri.

Mai jos ai varianta comasată a tutorialului, pe care o poți prinde pe Pinterest sau o poți da mai departe prietenilor, dacă nu au nevoie și de instrucțiunile scrise.

Spor la creat!

Cu drag,

Andi

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.