Ai prea multe mărgele mici și colorate pe acasă și nu știi ce să faci cu ele? Ai descoperit și tu frumoasele coliere croșetate de rusoaice și poloneze și îți dorești să poți crea ceva la fel de frumos? Este momentul pentru un nou hobby!
În cadrul acestui articol vreau să îți prezint resursele online care mi-au fost mie cele mai utile pentru a învăța să creez bead crochet ropes.
Cel mai important e probabil faptul că tot ce am învățat a fost online, nu am văzut live niciodată pe nimeni să croșeteze mărgele și am reușit într-o lună să pot face ce vreau eu cu mărgelele pe ață.
Așa că dacă eu am putut, și tu poți! Iar ca să-ți fie mai simplu, am adunat aici niște surse de informare.
O mică introducere în lumea croșetatului de mărgele
UPDATE: Între timp am învățat să croșetez cu fire normale (pulovere și șaluri) și nu mi se mai pare așa o enigmă croșetatul cu ochiuri simple (single stitch). Dacă știi să croșetezi deja, tot ce trebuie să ai în vedere este să ai un număr egal de mărgele pe rând, iar modelul va ieși superb.
Ce nu-ți spune nimeni și vei găsi foarte greu pe internet este faptul că există două metode principale de a croșeta cu mărgele! Există și metoda balcanică, însă aceea este folosită în principal pentru modelele de șerpi sau șopârle.
Cele două metode la care mă refer sunt slip stitch bead crochet (ochi/picioruș alunecat) și single stitch bead crochet (ochi/picioruș simplu). Mi-a luat o lună să găsesc explicații despre a doua metodă (și numele ei, în primul rând). Dar doar pentru că nu aveam nici cea mai vagă idee ce înseamnă croșetul de fapt.
Pentru această metodă ai nevoie de mărgele mici, ață subțire, o croșetă subțirică și ochi foarte buni.
Prima metodă e cea mai simplă (apare în toate tutorialele) și o recomand pentru începători.
Se învață rapid și după câteva încercări deja poți trece la o brățară întreagă.
Mărgelele Preciosa au tot felul de forme. Aici m-am jucat cu clasicele rocailles (în cehă rokajl) și o serie de mărgele hexagonale, triunghiulare, drop, farfalle și tot felul de alte rocailles.
Iată tutorialul cel mai clar dintre toate pe care le-am găsit. Este explicată metoda pas cu pas, vezi foarte bine pe unde merge croșeta, este discutată și dimensiunea aței și a croșetei.
Dacă acest tutorial nu îți place (din motive variate), pe youtube, în secțiunea related, mai apar încă zece tutoriale. Trebuie doar să dai click pe link-ul alb de pe video.
A doua metodă este ceva mai dificilă pentru că folosește o buclă în plus, pornită din interior, însă din fericire am găsit un tutorial online (linkul nu mai e bun, din păcate) din care am învățat să croșetez prin metoda aceasta.
Link-ul duce la un fișier pdf cu poze și explicații pas cu pas în limba engleză. Ar trebui să-mi fac propriul tutorial, n-ar trebui să fie prea greu.
Mai multe despre slip stitch crochet
Cel mai simplu este să începi cu mărgele medii (de la 8/0 înspre mai mari) și cu ață de bumbac mercerizată. Eu așa am început și croșeta mea nu e cea mai mică, dar orice merge la început.
Mai încolo probabil vei dori să treci la mărgele mai mici, ață mai subțire, croșetă mai mică.
Mie mi-a luat o zi să pricep exact ce unde merge, să prind toate mărgelele (recomand să începi cu un model în spirală de cât mai multe culori, la aceeași dimensiune a mărgelelor).
Nu te speria dacă nu-ți iese din prima. Sau a doua.
Am desfăcut de trei ori prima secțiune până am reușit să o fac să stea cât-de-cât în ordine.
Apoi am desfăcut-o și am luat-o de la zero. Am mai făcut o secțiune scurtă. Din păcate, eu am început cu mărgele cam inegale ca dimensiuni, așa că m-am cam ”țăpit” la primele brățări.
Dacă ai posibilitatea, începe să înveți cu mărgele de calitate, egale ca dimensiuni. Îți va fi mult mai ușor, nu te vei enerva, piesa finală va arăta mult mai frumos.
În Cehia am avut noroc că am descoperit frumoasele (și uniformele) mărgele Preciosa, la prețuri foarte bune și într-o varietate incredibilă de culori, texturi și mărimi. Încă nu mi-am dat voie să exagerez cu cumpărăturile, dar cred că ajunge să menționez că mă întorc acasă cu cel puțin un kilogram de sticlă. Mărgele de sticlă.
Ca să închei brățara sau colierul, ai mai multe opțiuni. Poți să creezi o legătură ”invizibilă”, pe care o poți observa mai jos.
Sau poți atașa un sistem de închidere, acoperind capetele cu căpăcele metalice. Aici găsești un tutorial în limba rusă (cu poze foarte bune) pentru a atașa în siguranță sistemul de prindere.
Prima metodă este utilă pentru piesele lungi, pe care recomand să le creezi din secțiuni.
Am încercat varianta ”dintr-o bucată” pentru primul meu colier, dar nu o recomand nimănui. A fost un experiment și mi-am învățat lecția.
Prefer să conectez trei secțiuni între ele (sau patru sau șapte sau câte e nevoie pentru o anumită piesă) decât să mai trag atât de multe mărgele pe ață.
Despre modele pentru croșetatul cu mărgele
Odată ce ai prins baza va fi mult mai ușor să încerci noi modele, combinații de mărgele de diferite dimensiuni și forme (nu doar ”gogoși” = rocailles).
Modele găsești peste tot pe internet, dar poți să îți creezi și tu propriul model!
Cel mai simplu este să folosești acest progrămel simpatic ca să vezi cum ar arăta ideile tale puse în mărgele.
Poți prelua modelele altora și să îți creezi propriile variații, să ai modelele personale. Poți să adaugi detalii sau chiar rânduri întregi modelelor deja existente.
Modelele se citesc de jos în sus, de la stânga la dreapta sau de la dreapta la stânga, cum vrei, dar întotdeauna în aceeași direcție.
Programul îți dă detalii despre numărul de mărgele necesare pentru a completa o repetiție a modelului, iar tu poți calcula de acolo numărul de repetiții necesare.
Ca să știi exact de câte mărgele ai nevoie trebuie să experimentezi puțin. În cazul meu, am observat că în jur de 100 de rânduri de mărgele ajung pentru o brățară (80-85 pentru mărgelele mai mari, de 3 mm).
Modele găsești multe pe internet, dar vreau să îți prezint câteva colecții frumoase (pe lângă colecția proprie de mai jos, care conține și alte tutoriale în afară de croșetat):
- câteva colecții de modele geometrice (care pot fi descărcate și deschise cu progrămelul menționat mai sus);
- modele și exemple frumoase inspiraționale;
- câteva sute de modele pentru coliere și brățări
Urmărește board-ul “Beadwork tutorials” al Atelierului Grădina cu fluturi pe Pinterest.
Sper că nu te sperie abundența de modele și că vei crea ceva frumos din mărgelele pe care le ai acasă.
Începe cu pași mici și în timp vei vedea tot mai clar ce lipsește, ce se poate îmbunătăți.
Am ratat puțin prinderea închizătorii la această brățară, dar îmi place prea mult și așa cum e. Din greșeli înveți (am ratat și patru mărgele, dar se pot corecta).Dacă ai făcut o greșeală în model, nu e mare pagubă, se rezolvă.
Croșetatul de mărgele este un hobby în primă fază și sper să îți aducă liniște și bucurie.
Croșetatul în sine e o activitate plăcută și relaxantă, îl poți face oriunde dacă ai la tine mărgelele înșirate pe ață.
Sper să te ajute resursele pe care le-am adunat aici. Dacă am ratat ceva sau știi ceva ce îi poate ajuta pe alții la început de drum, îți aștept contribuția.
Îți urez spor la croșetat și sper să văd cât de curând frumuseți ieșite din mâinile tale!
Dacă ai prieteni cărora le-ar face bine aceste informații, trimite-le acest articol și croșetați împreună.
Dacă vrei să încerci și altă tehnică, tot cu mărgele, am scris un tutorial pentru broderia cu mărgele. Sper să îți placă (click pe poză).
Cu drag,
Andi
Buna ziua! Daca ati stii cat ma bucur ca v-am gasit! Eu îmi doresc enorm sa ajung sa creez bijuterii din crosetarea margelelor, mi-am luat si carti, dar parca tot mai lipsea ceva… Cred ca îmi era un pic teama de început… Acum, ca am citit aici, abia astept sa mă apuc de treaba! Am tot căutat pe net, dar nu găsesc tot c-mi trebuie. Ati putea sa mă ajutati, poate stiti vreun site de unde as putea cumpăra pt început ce am nevoie pt crosetat, mărgele am gasit, însă nu ac pt crosetat… Si ata? De unde pot cumpăra? Va multumesc ft mult, toate cele bune!
Dragă Florina,
Uite cum comentariul tău apare la țanc, fix când vroiam să public povestea colierelor. Croșetele (de mărimi 18, 20, adică 1 mm, respectiv 0.75 mm) mi le-am luat din mercerii din Cehia. Aveau diferite dimensiuni. Prima cu care am lucrat a fost mărimea 6, dar cu cele mai mici mi-e mult mai ușor. Întreabă în mercerii, unde au și fire de croșetat. Ața la fel, trebuie întrebate persoanele cu mai multă experiență. Ața mea e comandată din Cehia (cât am fost în Cehia), dar românii nu știu de unde își fac rost. Putem să o întrebăm pe doamna de la Geronimo Design http://www.breslo.ro/Shop/GeronimoDesign (care își subevaluează mult munca faină pe care o face). Dacă afli ceva (și nu e ”secret profesional”), spune-mi te rog și mie să public informația, să fie accesibilă.
Îți mulțumesc că îmi ești alături!
Cu drag,
Andi
Ma bucur ca am gasit acest blog, azi vreau sa ma apuc de ceva ……. e lungaa iarna, papuci de casa avem destule.Deci ;urmeaza o noua indeletnicire.
Ce interesant 😀 eu acum am descoperit croșetatul cu fir gros. Facem schimb de îndeletniciri? 😛 Mult spor!
Buna sa iti fie inima!
La fel ca tine, caut pe net de vreo luna fel de fel de filmulete si tutoriale :), nu inteleg un lucru: vad schemele si inteleg ca trebuie sa insir pe ata margelutele exact in ordinea aceea dar nu inteleg ceva- pe cate ochiuri sa incep lantul de baza care va inchide cercul spiralei mele (colanului)? multumesc mult!
Dragă Roxana,
Mă bucur că ai descoperit mica mea comoară adunată de pe internet. Întrebarea ta poate avea două răspunsuri în funcție de ce vrei să creezi. Dacă vrei să faci o brățară continuă, fără sistem de prindere, vei începe cu exact atâtea mărgele câte ai pe rând în model. Dacă ai un model cu 6 pe rând, lanțul de început va avea 6 mărgele, după care următorul rând începe cu prima mărgică pe care ai croșetat-o. Are sens ce zic? În tutorialele video se vede mai bine la ce mă refer.
Dacă vrei să faci un colier cu sistem de prindere cu ceva căpăcele, cred că cel mai util și mai ușor e să începi cu un șir de mărgele extra (care nu fac parte din model) pe care să le lucrezi progresiv pe rânduri din ce în ce mai largi – dacă ai un colier cu 12 pe rând, poți începe de la 8, să zicem, crescând progresiv fiecare rând cu câte o mărgică – croșetezi două mărgele pe una. Apoi la fel și la final, doar că scazi – sari câte o mărgică pe rând. Așa ai pe ce să atașezi căpăcelele fără să-ți acopere modelul.
Sper că răspunsurile mele te-au ajutat și, dacă mai ai întrebări, nu ezita să-mi scrii aici.
Spor la croșetat!
Multumesc mult! te pup pentru ajutor, eu ma joc cu margelutele de mult timp, stiu cate ceva dar ce mi-ai spus tu chiar imi ajuta mult! Cat despre crosetat si acolo am ceva experienta! Sa ai sarbatori frumoase si pline de bucurie!
Aici sunt eu
https://www.facebook.com/pages/Croseteaza-cu-mine/280162832109600?ref=hl
Uuu, văd că ai niște experiență în croșetat, o să mai ”fur” și eu idei de acolo 😛
Cautam un magazin online de unde sa cumpar margele Preciosa albe si am descoperit acest blog. Felicitari ! Chiar e o treaba grozava. Am stat nopti intregi la calculator pentru a invata lucrul cu margelele. Anul trecut, la sfarsitul lui februarie, m-au rugat copiii mei sa le fac bratari pentru Martisor. Le-am facut cateva, dar m-am gandit ca ar arata bine si cu margele (aveam o punguta cu margele de nisip ratacita prin casa).Am inceput sa caut pe internet ceva modele. Am gasit, le-am facut, dar am pastrat la urma marea incercare: o bratara crosetata toata cu margele. Si…am reusit din prima ! Acum ,cand ma uit la ea imi vine sa rad, dar tot e frumoasa. Acesta e inceputul, si aici e continuarea: https://ndidimade.wordpress.com/ . Felicitari inca odata pentru acest blog. Si succes in continuare !
Dragă Ana,
Coincidență sau nu, și eu acum un an la început de primăvară am învățat să croșetez mărgele de pe net. Mă bucur tare mult că ai reușit chiar din prima, la mine au fost niște încercări de desfăcut/refăcut 😀 dar important e că te-ai ținut de treabă și creațiile tale s-au diversificat.
Îți voi urmări activitatea. Mult spor și idei faine!
Andi
Stii cumva de concursul acesta ? http://preciosa-ornela.com/myczechbeads/index.php/en/ . Acum stii ! Merita incercat .
Da, îl urmăresc de anul trecut pe pagina lor de facebook. Încă nu mă simt suficient de originală în lucrul cu mărgelele ca să mă înscriu, dar îmi doresc ca într-o zi să fac o comandă de mărgele direct de la fabrică. Vom vedea ce iese, mai sunt multe de învățat 😀
Am vazut o discutie in legatura cu firul pentru crosetat. Nu stiu daca mai este de actualitate, dar trebuie sa o spun. Eu folosesc Coton Perle ( de Talmaciu ). E adevarat ca am avut adus si din Franta, dar tot cu cel romanesc lucrez. Nu e scump si are o calitate relativ buna. Exista si exceptii,dar nu e grav.
Si eu imi doresc sa fac o comanda de Preciosa direct de la sursa. Ar suna foarte aiurea daca as propune sa ne unim mai multe persoane, pentru a reduce cumva costurile de transport ?
Cotton perle e cam gros dacă vrei să te apuci să croșetezi la multe mărgele pe rând și mai ales la single crochet (să stea mărgelele ușor pe diagonală, o să fac un update în articol cât de curând).
În ce privește ideea ta, ea este deja parțial în desfășurare. Știu câteva persoane interesate, am cerut o ofertă de la fabrică, comanda minimă la ei e 500 de euro (ceea ce are sens) și comanda minimă pe model (la rocailles, astea care ne interesează pe noi) este de un kilogram pe culoare. Am vrut să fac un grup să discutăm, să vedem cine de ce anume are nevoie și cum ne organizăm, dar n-am mai avut timp. Îți trimit restul detaliilor pe email 😀
Buna.
Aici este explicata unirea a doua tuburi crosetate. http://biser.info/node/447847
Da, e explicat foarte bine 😀 te bagi? Fiindcă știi să croșetezi, ți-e mult mai simplu 😀
Am incercat. A iesit ceva , dar nu prea grozav. Mai trebuie sa exersez. Trebuie sa reusesc.
Practice makes perfect 😀 când ai deja tensiune uniformă și mărgelele se așează natural, o să arate cel mai bine. Sunt sigură că e doar de la tensiune, dar așa e la început. Îmi place că te ții de treabă 😀
mi-ar plcea sa invat ,sunt f frumoase,insa din filmulete nu prea inteleg;probabil trebuiesc urmati atent toti pasii.
Dragă Lucreția,
Da, ar trebui urmărit filmulețul principal de la un capăt la celălalt. Când am scris articolul nu prea știam tare multe despre croșet. Dacă știi să croșetezi, e foarte simplu. Un alt filmuleț pe care l-am urmărit la început e acesta: http://youtu.be/AQLuai-4AP4
Sper că te ajută, știu sigur că în câteva ore vom vedea rezultate frumoase 😉
Mult spor!
Cu drag,
Andi
Draga mea, te rog sa ma ajuti cu un lucru. Te rog sa-mi spui cum vad din acele scheme cate margele sunt pe un rand?? Adica, dupa ce insir margelele pe ata si incep a le croseta , la a cata margica incep sa ma leg cu urmatorul rand. Mersi!!
Dragă Mariana,
La schemă, rândul îți spune exact câte mărgele sunt. Dacă schema (din stânga) are 100 de rânduri a câte 8 mărgele, la fel va arăta și colierul.
Astfel, după primele 8 mărgele croșetate în lanț, începe următorul rând. Atenție mare, că la modelul cu single crochet (picioruș simplu), mai este o buclă la început, cea care ajută la crearea celor două bucle necesare pentru single crochet. La slip stitch (picioruș alunecat) se continuă direct peste prima mărgică.
Sper că ajută observațiile mele.
Mult spor!
Cu drag,
Andi
Imi cer scuze, eu nu ma prea pricep la crosetat dar imi place la nebunie ceea ce faceti voi cu margelutele, sunt superbe si as vrea si eu sa invat, caut de mult timp tutoriale despre bijuteriile lucrate din margelute, asa ca va rog daca se poate ca atunci cand explicati sa adaugati si un video pentru ca neavand experienta eu nu inteleg dar daca vad poate se lipeste si de mine ceva. Multumesc mult si va pup, sunteti extraordinare, va admir munca si mai ales rezultatul !!!
Dragă Laura,
Găsești în articol și un video despre cum se croșetează cu mărgeluțe. Mi se pare foarte frumos explicat și are și parte de animații, și video. Mai mult, pe youtube cred că sunt acum sute de filmări cu această tehnică.
Mult spor!
Andrea
Un articol extraordinar de bine structurat si explicit! Eu cochetez de ceva tip cu tehnica spiralei rusesti, peyote tubular si peyote stich chenille, dar din cate vad in articolul de fata, inca mai am multe de invatat. Multumesc mult pentru informatii! Sunt de un real ajutor ?
Dragă Alexandra,
Îți mulțumesc pentru complimente 😀 Peyote și celelalte tehnici pe care le-ai enumerat au un alt fel de dificultate, acolo ai nevoie de materiale de foarte bună calitate. La croșetat e mai simplu, poți învăța și cu materiale mai comune, cum am început eu. Da, sunt multe tehnici, dar fiecare are farmecul său.
Îți urez mult succes și la cât mai multe creații!
Cu drag,
Andi
Bun gasit, vreau doar sa va intreb daca sunteti din Bucuresti, pt ca am de donat niște mărgele, deci, fără nicio obligație, daca sau pt cine este interesat…
Dragă Liz,
Mulțumesc pentru intenție. Eu sunt din Cluj-Napoca, dar am trecut prin București săptămâna trecută (de aceea răspund așa târziu). Mai e valabilă oferta? Cunosc niște persoane care probabil s-ar bucura de ele. Dacă e ok, îți trimit pe email detalii.
Mersi mult 😀
Cu drag,
Andi
Buna. Ati mai facut comanda de la Preciosa? Ma bag si eu daca faceti!
Dragă Claudia,
Având în vedere programul încărcat de la doctorat, în ultimii doi ani nu am mai avut timp să croșetez cu mărgele sau să îmi consum măcar stocul adus din Cehia.
Am mai lucrat puțin la flori, am mai scris vreo două tutoriale, dar de mărgele nu am mai reușit să mă apuc.
Poate găsești în țară mărgele la prețuri mai decente. Ce am găsit Preciosa erau la preț exagerat de mare, mai degrabă găsești Toho.
Dacă te pot ajuta cu altceva, mai scrie-mi.
Cu drag,
Andi
Buna, Andi!
In prima faza sunt tare fericita ca exact acum am descoperit minunatia ta de blog. Ca si altele, am asteptat sa imi dea cineva mura-n gura ce si cum cu crosetatul asta. Stiu sa fac “lant” si picioruse inca din copilarie, dar n-am inteles pana acum cum sta treaba cu restul, pana la a face un colier. Am reusit cu peyote tubular, dar ma incanta si aceasta tehnica de crosetat, asa ca voi incerca negresit, cat de curand. Am inteles ca esti tare ocupata si nu mai ai timp si pentru margele. Pacat, pentru ca sunt si eu din si in Cluj si poate ne-am fi putut intalni pentru o lectie de inceput pe viu. Cine stie? Toate se intampla la momentul potrivit, nu?
Multumesc pentru aceasta postare si primeste toate gandurile bune.
Draga mea, trimite-mi numărul tău de telefon prin formularul de contact (sau sună-mă, că e public numărul pe pagina de contact) și povestim. E chiar simplu să ne vedem dacă ești prin Cluj și să înveți primii pași 😀
Buna, Andi
Am intarziat in a da un semn de viata, tot incercand sa ma prind ce si cum. Intr-un final am reusit, am deja 2 coliere facute. Urmeaza sa le fac poza si sa ti le trimit, sa-ti dai cu parerea unde si ce am gresit.
Multumesc mult pentru disponibilitatea pe care mi-ai aratat-o si imi cer scuze daca te-am incurcat cumva.
Ganduri bune!
Oaa, ce mă bucur că ai reușit! Felicitări 😀 Cu timpul vine și experiența și îți dai seama cum să faci fiecare pas ma bine ca înainte. Aștept pozele (poți să pui link aici sau să trmiți pe email sau pe pagina de facebook, cum vrei).
Mult spor!
Cu drag,
Andi
Unde gasesc programul
Dragă Petronela,
Este un link mai sus, dar îl pun din nou aici, poate îți e mai ușor. În funcție de ce sistem de operare ai pe computer, descarci varianta potrivită și instalezi.
https://www.jbead.ch/Download.html
Spor la treabă!
Cu drag,
Andi
Buna, mă bucur mult că am găsit acest articol 🙂
Îmi doresc să încerc și eu un croșetat cu mărgeluțe. Am mai făcut cate ceva dar doar din Tohho 🙂
Problema mea este că am bebe mic și nu ajung la magazin fizic iar pe net nu știu cum să aleg ață și ac sau croșetă. Orice am nevoie 🙁
Te rog daca poți să mă ajuți, tot comand și vin diverse dar nu ce trebuie :)))
Mulțumesc mult pentru articol! <3
Dragă Alina,
Spune-mi mai întâi ce ai primit până acum, să știu cum să te ajut. Toho sunt foarte bune, dacă ai dimensiunea 6/0 sau 8/0 ar merge cu un fir subțire și o croșetă mică, 0.75 sau 0.6 mm, adică dimensiunile 18 sau 20, dacă îmi amintesc bine. Ce ai comandat și nu funcționează?
Buna ziua! Va multumim mult penru minunatul tutorial. Am si eu o intrebare daca ma puteti ajuta. Ca sa creez un colier cu modelul pe care l-ati realizat in program cel in degrade cu cat trebuie sa multiplic sau cum procedez avand in vedere ca dimensiunea din program e pentru realizarea unei bratari? Multumesc.
Dragă Monica,
Eu aș adăuga mărgele din ambele culori, în zona fără degrade, că e mai ușor. În funcție de lungimea colierului și dimensiunea mărgelelor, aș adăuga un număr de (8*numărul de rânduri necesare)/2 mărgele din fiecare culoare, pentru două secțiuni egale, sau în proporții diferite pentru o secțiune mai lungă dintr-o culoare.
Sper că ajută răspunsul meu.
Cu drag,
Andi
Multumesc mult! Asa voi proceda? . Mai am o intrebare. Ce fel de ata si numar de croseta folositi/ recomandati pentru margelele de 11/0 si 15/0. Am invatat tehnica cu margele de 3/0, 6/0, 8/0 si a fost ok insa acum cand incerc cu cele de 11/0 nu reusesc oricat ma stradui ? Va multumesc cu recunostinta!!!?
Dragă Monica,
Pentru mărgele mici de 11/0 și 15/0 există fire speciale pentru cusut, FireLine și C-Lon cred că sunt cele mai cunoscute, dar nu le-aș folosi la croșetat. Pentru croșetat există niște fire din bumbac sau polyester/microfibră, de grosimi mai mici decât clasicul 8 sau 10 (cum este cotton perle, de exemplu). Am găsit de 20, 40 și chiar 80. Cu fire de 80 cumpărate dintr-o mercerie din Cehia am croșetat până acum cel mai bine cu mărgelele mici, dar nu știu unde s-ar găsi la noi. Firul este folosit în mod nomal pentru mileuri croșetate, se găsește alb, ecru și bej.
Despre firele sintetice nu știu nimic, doar am văzut multe rusoaice folosind fire sintetice, nu știu nume de fire (de obicei sunt în rusă) și nici unde s-ar găsi la noi. Poate găsești ceva la mercerie. Cu cât mai mulți metri pe 10 g sau 50 g, cât o fi un scul/o bobină, cu atât mai bine. Încearcă ce găsești.
Croșetă am folosit de 1.65 sau 1.75 mm, mai mică nu am găsit de calitate (deși probabil sunt, mă gândesc la Tulip acum), din oțel. Cu 1.75 cred că am lucrat cel mai ușor.
Ține-mă la curent cu ce merge, sunt curioasă 😀
Cu drag,
Andi
Multumesc mult de tot Andi. Am cumparat un set de crosete din otel care contin si crosetele mentionate, asa cum mi-ai recomandat insa din cauza firului care cred ca e un pic cam gros pentru 11/0 e foarte vizibil. Inca nu am gasit fir asa subtire insa voi cauta. Nu ma dau batuta! Pana la urma tot voi reusi ☺. Inca o data iti multumesc pentru sfaturile pretioase si cand termin prima piesa acceptabila cu care sa ma pot mandri am sa ti-o arat. Cu mult drag, Monica. ?
Foarte frumos tutorialul si extrem de util. Felicitari!
Mulțumesc!
Colierele si bratarile pe care le faci sunt extrem de frumoase. Felicitari!
Mulțumesc!