În curând se va încheia un an fabulos pentru Atelierul Grădina cu fluturi. Până voi putea face o recapitulare mai serioasă a activităților din ultimul an, să-ți povestesc despre unul dintre cele mai frumoase ateliere la care am participat, cel cu care s-a și încheiat sezonul de ateliere handmade pentru următoarea jumătate de an. Vei afla puțin mai târziu de ce am spus o jumătate de an.
În acest sfârșit de săptămână am fost în București, la atelierul de flori de crăciun despre care ți-am povestit acum ceva vreme. Am avut confirmări din timp de la participante, așa că am mers la sigur, știind că voi avea un număr suficient de participanți. Am fost 14 în total și mi s-a părut un grup foarte echilibrat.
Din punctul meu de vedere, ziua și ora alese pentru desfășurarea atelierului au fost foarte potrivite. Sper că a fost așa și pentru participante. Mă gândesc să mai țin ateliere sâmbăta sau duminica după amiază. Și la atelierul de dreamcatchere a fost tare bine duminica.Am putut pleca de acasă la 8 și jumătate dimineața, iar la 12 eram în București. Am avut timp și de o scurtă plimbare prin zona Universității. Pe cât sunt de frumoase unele clădiri de pe străduțele din zonă, pe atât de dărăpănate și distruse sunt altele de lângă ele. M-am simțit în Paris și un oraș din lumea a treia în același timp…
Am găsit Merci Charity Boutique după semnul de afară cu ceșcuța din lemn pe care o văzusem pe pagina lor. După ce m-am rătăcit pe niște scări prin clădire (nu eram tare atentă), am descoperit semnul care mă conducea spre scara bună și am ajuns la ceainărie, cu buticul integrat într-una dintre săli. Spațiul este o mini-lume independentă și foarte chic. O cameră este dedicată obiectelor donate în scop caritabil și cealaltă cameră este dedicată ceaiului la niște măsuțe tare simpatice, cu scaune și o canapea micuță, toate decorate cu macrameuri.
M-am panicat puțin la începutul atelierului, dat fiind că nu apucasem să scot toate materialele și uneltele din sacoșă înainte de ora 14:30, la care începea teoretic atelierul, însă agitația mea a fost nefondată. Participantele au venit pe rând, în grupulețe, și am putut să las să își aleagă materialele în voie.
Atelierul a ieșit mult mai bine decât mă așteptam și am început aproape la fix. Cel mai bine mi-a prins că participantele au venit cu câteva foarfeci și trei pistoale de lipit în plus, așa că au fost șase în total și nu ne-am înghesuit să împărțim două pistoale de lipit ca până acum (am mai cumpărat între timp un pistol pentru mine).
Atelierul a fost un succes. M-am simțit excelent alături de niște persoane tare simpatice, le-am învățat o tehnică nouă, cu lumânări și agrafe, am savurat ceaiurile aromate și am povestit în cele câteva ore. Pe la 17:00 toată lumea finalizase florile din satin în diferite culori și nuanțe și am fost foarte bucuroasă să le văd așa de frumoase.
Din păcate nu am reușit să fac tare multe poze și nici acelea excelente, dat fiind că lumina din Merci este potrivită pentru a sta la o poveste, nu pentru poze. Dar nu este nevoie de poze, acest atelier va rămâne în amintirea mea la egalitate cu atelierul de albine din Timișoara ca excelență din toate punctele de vedere.
Un brăduț handmade
După ce s-a încheiat atelierul și am adunat toate uneltele împrăștiate, materialele și resturile, le-am împachetat pe toate și am pornit din nou la drum. Mai aveam o oprire înainte de întoarcerea acasă.
Am fost pe la evenimentul Revistei Atelierul, unde le-am întâlnit pe fetele care au inițiat revista și organizația din spatele ei, am întâlnit alți artizani și am stat vreo două ore la povești. Am adus un ornament din carton (o steluță tridimensională) pentru brăduțul handmade și am primit la schimb o revistă.
A fost anunțată și câștigătoarea concursului Artizanul Anului și am aflat că am ajuns pe locul 5 în competiție. Ceea ce mie mi se pare excelent pentru un proiect atât de tânăr și o ”artizană” atât de curând intrată în comunitatea handmade. Motiv pentru care îți mulțumesc că mă susții și că îmi ești alături, că m-ai ajutat și mi-ai arătat că ce fac chiar are valoare și impact în țara noastră.
O nouă poveste pentru grădina cu fluturi
Ți-am spus că îți voi explica de ce am zis mai sus ”o jumătate de an”. Am nevoie de timp să cuget pe îndelete ce voi face în următoarea jumătate de an. În februarie voi pleca cu o bursă Erasmus în Ostrava, Cehia, iar acolo nu pot lua cu mine materialele și uneltele și toate nimicurile indispensabile pe care le-am adunat de-a lungul ultimilor doi ani, de când am început mai serios să lucrez la kanzashi.
Chiar și dacă țin un simplu atelier am nevoie de o sacoșă plină de obiecte diverse, iar acelea sunt doar cele de bază. Așa că va trebui să iau o pauză de vreo patru luni de la această tehnică pe care o iubesc. Mi-ar plăcea să mai experimentez și să cresc în cadrul ei, însă îmi doresc și bursa, iar florile mai pot să aștepte.
Ce se va întâmpla aici? Nu vreau să renunț la a publica articole și tocmai mi-am luat o cameră foto foarte performantă (nu și la ateliere, se pare) și vreau să mai creez tutoriale. Așa că cel mai probabil voi folosi timpul de după sesiune (din februarie), înainte să plec, pentru a înregistra diferite tehnici. Le voi edita și le voi face publice cât voi locui în Cehia.
Desigur, atelierele vor înceta cât timp voi fi plecată și până când îmi voi găsi un loc înapoi în țară, dat fiind că la vară voi absolvi și programul de master și nu se arată nici un loc de muncă serios și stabil la orizont. Până la întoarcere se vor întâmpla multe, dar cert e că nu vreau să renunț la această frumoasă activitate. Îmi plac prea mult aceste ateliere și sper să pot ține ateliere și despre alte tehnici pe viitor.
Dacă va fi vorba să transform această activitate de voluntariat la momentul de față într-o activitate care să mă susțină financiar, este nevoie de un plan foarte riguros și de investiții. Ce am tot dat din propriul buzunar până acum pentru diverse unelte, materiale și accesorii nu se poate numi nici măcar micro-investiție, deși am investit toate donațiile pentru obiectele pe care le creez în alte materiale și unelte.
Probabil voi povesti mai multe despre aceste aspecte cu o altă ocazie. Momentan te invit să îmi spui părerea ta despre atelierele la care ai participat sub îndrumarea mea, despre cele la care ai fi vrut să participi, cum le-aș putea îmbunătăți, ce teme și tehnici te-ar interesa pentru vara viitoare.
Buna Andi,
Felicitari pentru blog, ateliere si creatii! Am participat la atelierul cu florile de Craciun si m-am simtit minunat. Nu-mi venea sa cred ca am reusit sa produc ceva cap-coada, mai ales ca nu stiam nimic despre tehnica 🙂 A fost intr-adevar o atmosfera foarte placuta, cu participante amabile si indemanatice. M-am bucurat si ca mi-am imbogatit colectia de brose cu o crizantema galbena facuta de tine.
FeIicitari si pentru faptul ca reusesti sa te imparti intre hobby-uri si cursuri si ai rezultate atat de bune pe ambele planuri.
Pentru noul an iti doresc succes, inspiratie, noroc, sanatate si multa intelepciune sa iti iasa toate dupa cum iti doresti! Sunt sigura ca vei reusit!
Sper sa mai organizezi ateliere in Bucuresti si sa ne mai intalnim.
Draga mea,
Mă bucură nespus că mi-ai scris aici. Îți mulțumesc pentru cuvintele frumoase și feedback. Și mie mi-a plăcut tare mult atmosfera, răbdarea și îndemânarea din jur, a fost un eveniment foarte reușit pentru așteptările mele 😉
Mulțumesc pentru urări, sper și eu să ne revedem, mi-a plăcut compania de la București 😉
Să ai un an nou cu multe împliniri și oameni faini!