Ai muncit foarte mult la produsele tale, însă fotografiile nu sunt suficient de ilustrative? Află din acest tutorial cum să-ţi realizezi propriul mini-studio foto, sau cum mai este numit light-tent / light-box.
La început nu ştiam tare multe lucruri despre fotografia de produs. Mai ştiam una-alta despre portrete şi panorame, însă produsele mele nu arătau digital la fel de bine ca în realitate.
Vizitam alte bloguri şi magazine online şi mă întrebam cum fac unii poze atât de reuşite la produsele lor. Mai nimeni nu spune cum îşi face pozele.
Aşa că am început să scotocesc internetul şi am găsit marele secret: un mic cort de lumină, fie cumpărat (la preţuri usturătoare), fie făcut acasă din materiale foarte ieftine.
Dat fiind faptul că mie mi-a fost atât de greu să găsesc această informaţie şi pentru că vreau ca artizanii să facă poze de calitate produselor lor (concurenţa duce la inovaţie), vreau să împărtăşesc realizarea acestui light tent printr-un simplu tutorial.
Pe al meu l-am făcut acum câteva luni şi pe atunci nu m-am gândit să fac poze cu procesul de realizare, astfel că am preluat trei imagini de pe acest site, unde am găsit şi cel mai simplu tutorial. Le voi înlocui cu prima ocazie (când voi avea nevoie de o cutie mai mare pentru produse mai mari).
Materii prime necesare:
- o cutie de carton (preferabil peste 30x30x30 de cm);
- o bucată de material textil alb (eu am folosit o parte dintr-o faţă de pernă, poţi folosi un cearceaf vechi sau o faţă de masă);
- o foaie mare de carton (A2 ar fi cel mai potrivit) şi hârtie albă;
- foarfecă şi cutter pentru carton, nişte bandă adezivă şi un liniar;
- o lampă cu picior şi bec alb.
Paşii:
1. Taie total partea de deasupra a cutiei şi taie trei „ferestre” pe trei laturi, lăsând 3 cm de la muchii pe fiecare latură. Astfel vei rămâne cu două panouri întregi (baza cutiei şi peretele din spate).
1 bis. Dacă vrei, poţi lipi hârtie albă pe interiorul cutiei, acolo unde rămâne maro, ca să ai o suprafaţă reflectorizantă mai mare – eu am întors cutia pe dos, că era albă la exterior.
2. Taie o „fâşie” din foaia de carton, cu lăţimea egală cu o latură a cutiei (cea din faţa peretelui rămas) şi lungimea cât suma a două laturi şi câţiva centimetri în plus.
3. Introdu cartonul în cutie astfel încât să nu se îndoaie şi să ai o suprafaţă curbată, o „scenă” pe care îţi vei pune mai târziu produsele. Prinde cartonul cu banda adezivă şi în partea de sus, şi în partea de jos. Cartonul astfel aşezat oferă un spaţiu teoretic infinit în trei dimensiuni, deoarece nu există muchii. În imagine, cartonul este prea scurt pentru a putea aşeza produsele cum trebuie.
4. Măsoară materialul alb cât să acopere două ferestre laterale şi latura superioară (pot să fie trei bucăţi sau una singură, în funcţie de cum arată materialul) şi lipeşte-l cu banda adezivă, asigură-te că este bine întins.
5. Găseşte un spaţiu de lucru în cameră şi montează lampa astfel încât să ajungă exact deasupra panoului superior. Lumina va fi filtrată de pânză, difuzată şi reflectată de interiorul cutiei şi pereţii albi, astfel că obiectul tău va fi învăluit de o lumină mai uniformă decât în alte cazuri.
Becul ar trebui să dea lumină albă, nu galbenă, pentru calitate maximă a fotografiilor. Dacă lumina este galbenă, e mai greu de prelucrat imaginea la final, dar poţi face setări de white balance din camera foto. Din experienţa mea, dacă ai acces la o lampă de birou cu soclu mare, poţi găsi uşor becuri albe. Altfel, îţi recomand să mergi direct la un depozit de materii prime şi instalaţii pentru un bec alb puternic.
6. Aşează-ţi camera foto cu trepiedul (sau un scaun) în faţa cutiei şi spor la fotografiat! Încearcă diverse unghiuri şi vezi care merge cel mai bine. Pentru florile mele, cea mai bună abordare e pe verticală de la nivelul de bază, dar nu întotdeauna le pot face să stea drepte, aşa că fac poze şi de deasupra.
Sper că te ajută acest tutorial şi că vei face cele mai bune fotografii de acum încolo!
Ca să vezi mai multe elemente care compun o poză reuşită, citeşte şi articolul despre fotografie de produs.
Buna ziua ,
Am ajuns la acest articol in incercarea de a gasi un turorial pt un lightbox DYI si este ft bine explicat. O singura intrebare am legat de lampa. Ce putere are becul si care este nivelul de satisfactie legat de calitatea pe care o da imaginilor finale ? Luminozitate,umbre etc si cam ce timpi de expunere sunt folositi in general.
Mulumesc !
Salut, Alexandru.
Când am cumpărat lămpile am luat becuri de 25W, cu 1400 de lumeni și lumină rece (6400K). Acum sunt sigură că se găsesc și becuri cu LED cu astfel de intensitate, deci puterea va fi mai scăzută la aceeași intensitate a luminii. Nu prea le folosesc momentan, așa că nu pot să spun ce setări folosesc pe cameră. Fac poze mai mult la lumină naturală fiindcă acum am ferestre mari și obiecte care nu încap în lightbox.
Spor în toate,
Andi