Cum pregăteşti materialele

Pentru a aplica tehnica tsumami kanzashi ai nevoie de materiale textile cu ţinută, sub formă de pătrate aproximativ egale ca dimensiuni. Pentru a ajunge la un teanc de pătrate din material textil, este recomandat să urmezi aceşti paşi simpli.

Primul pas: apretarea

Cum pregatesti materialele apret
Toarnă puțin apret lichid într-un lighean cu apă călduță și materialele de apretat.

Dacă vrei să lucrezi cu materiale naturale (mătase, bumbac, tencel sau altele pe bază de celuloză), te ajută foarte mult să apretezi materialul înainte să îl tai.

Astfel va fi mai rigid şi petalele îşi vor păstra forma (nu se vor turti), iar realizarea petalelor va fi mult îmbunătăţită.

Presupunând că tocmai ai spălat materialul, apretarea se poate face foarte simplu fie cu apret sub formă de pudră sau utlizând apret lichid, gata preparat, care se găseşte în recipienţi din plastic în magazine.

Apretul pudră îl poți prepara așa: îl fierbi într-o „budincă” mai subţire (2-3 linguri la 500 de ml de apă) şi apoi adaugi câteva linguri din ”budincă” în apa de clătire printr-o sită

Din experienţa mea, e mai sigur să utilizezi apretul gata preparat, dat fiind că elimini riscul să rămână resturi de apret pe material dacă nu se dizolvă suficient de bine.

Cum pregatesti materialele apretul 2
Apret gata preparat în butelie PET. Aici poți vedea o parte din instrucțiunile de utilizare.

Materialele sintetice (satinul, organza şi alte derivate din poliester) nu pot fi apretate datorită faptului că amidonul nu se ataşează  de fibrele sintetice, însă de obicei acestea îşi păstrează forma fără să fie nevoie de altceva.

Eu nu mai apretez mătasea pentru că am găsit o altă modalitate să o fac să stea. Totuși, metoda aceasta lasă materialul mult mai moale decât apretul.

Ca să întăresc puțin mătasea înainte de tăiere, o calc udă cu fierul de călcat la o treaptă de temperatură mai mare decât cea pentru mătase.

Teoretic există riscul să se ardă materialul, însă fierul meu de călcat e prea mic/slab ca să facă asta inclusiv la temperatura pentru bumbac, iar materialul e ud și apa se evaporă și preia aproape toată căldura.

Așa se elimită toate cutele albicioase (când se usucă mătasea, rămân multe cute mici și cu albe) și materialul rămâne fin, ca nou.

Cum pregatesti materialele - calcarea
Calc materialul încă ud, pentru a elimina cutele.

Al doilea pas: decuparea şi călcarea

După apretarea materialelor urmează etapa de decupare şi călcare, în ce ordine doreşti.

Dat fiind că eu folosesc material din cămăşi de mătase pe care nu le mai poartă nimeni din diverse motive (prea mari, pătate, cu găuri), mi-e mai uşor să decupez panourile din care sunt realizate mânecile şi faţa şi spatele cămăşii şi să le calc separat pe fiecare.

Durează mai puţin şi efortul e mai mic, în plus pot îndrepta acele părţi din material care sunt încreţite la cusături.

Dacă ai resturi de materiale textile de la alte proiecte (haine, jucării, decoraţiuni interioare), nu mai e nevoie să decupezi nimic şi poţi trece direct la faza de îndreptare cu fierul de călcat.

Al treilea pas: tăierea

Cum pregatesti materialele - tăierea în fâșii
Eu tai materialul direct în fâșii, dar poți utiliza cutterul și planșa de tăiere (cutting mat).

Cum pregatesti materialele - cutterul rotativ

Dacă tai cu cutterul rotativ și liniarul, folosește liniarul doar ca ghid, nu tăia fix lângă liniar; riști să tai direct din liniar.

Ultima fază în pregătirea materialelor este tăierea în pătrate la dimensiunile dorite.

Îţi sugerez să te gândeşti din timp la mărimea pieselor pe care vrei să le realizezi, pentru a putea tăia pătratele suficient de mari (sau mici) şi a nu face risipă.

Chiar şi din materiale cu forme ciudate se pot scoate multe pătrate, important este să tai iniţial fâşii de o anumită lăţime mai mare şi apoi să scoţi din ele cât mai multe pătrate, cele mici încăpând în resturile de la pătratele mai mari.

Atenţie mare! Taie întotdeauna materialul paralel cu ţesătura, nu pe bie.

Dacă tai pătratele pe bie, nu vor sta nicicum petalele, mie mi-a luat o vreme să învăţ această lecţie şi am reuşit să distrug câteva cravate (am recuperat apoi parţial materialul) până să îmi dau seama ce greşeam.

Pentru tăiere poţi utiliza un liniar cu un creion alb/cretă pentru ţesături ca să tragi linii şi apoi o foarfecă sau, dacă ai, un cutter rotativ cu o planşă de tăiere (cutting mat).

Iniţial am început cu markerul și foarfeca şi am tăiat aşa multe pătrate, dura mult şi era obositor. După o vreme mi-am comandat o planşă de tăiere şi un cutter rotativ şi a mers mult mai rapid tăierea. Organza este mai simplu de tăiat, dat fiind că se rupe uşor în fâşii.

Cum pregatesti materialele - planșa de tăiere
Când tai pe planșă, nu tăia tot timpul pe aceleași urme. Ca să țină mai mult planșa, folosește numai liniarul, nu și notațiile de pe planșă.

Acum nu mai folosesc nici cutter-ul rotativ, tai direct materialul cu foarfeca. Nu mai am nevoie nici de dungi și nici de liniar, tai din ochi și nimeresc destul de uniforme fâșiile.

A durat doi ani să pot ajunge să fac asta, așa că încă nu îți recomand să renunți la liniar sau planșa de tăiere.

Cum pregatesti materialele - tăierea în pătrate
La tăierea liberă, de obicei tai mai multe straturi de fâșii în același timp. Ca să mă asigur că am pătrate și nu dreptunghiuri, tai primul pătrat dintr-un strat, apoi îl întorc la 90 de grade și îl folosesc ca ghid de lățime.

Cum pregatesti materialele - diferite pătrate

Când am terminat o bucată neregulată de material, rămân cu multe pătrate mari, identice, și cu mai puține pătrate mici din resturile triunghiulare.

La materialele sintetice, tăierea în pătrate este identică după călcare.

Nu îți recomand să tai satin gros pe planșa de tăiere deoarece e prea gros și fuge cutterul. Satinul e cel mai ușor de tăiat cu foarfeca.

La panglici e mai simplu, folosesc aceeași tehnică pe care am explicat-o mai sus, la tăierea fâșiilor. Lățimea paglicii va fi lungimea următoarelor pătrate.

Pentru sugestii şi clarificări, aştept comentariile tale. Spor la tăiat!

Ce faci cu pătratele de material? Mai întâi învaţă să creezi petale:

  • tutorial petale rotunde
  • tutorial petale înguste
  • tutorial petale ascuţite
  • tutorial petale complexe 

Apoi asamblează-le în diverse flori sau insecte:

  • tutorial flori de cireș
  • tutorial fluturi din organza și mătase
  • tutorial crizantemă mică
  • tutorial crizantemă mare
  • tutorial bujor

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.