În acest articol găsești sfaturi utile pentru îngrijirea pistolului de lipit cu silicon. Cum îl cureți, cum îl întreții, de ce materiale ai nevoie.
Dacă ai un pistol de lipit cu silicon și nu știai ce trebuie să faci pentru a-l utiliza la capacitate maximă pentru mult timp, citește mai jos ce am acumulat de-a lungul celor doi ani și jumătate de când le folosesc pe ale mele.
Folosesc de mult timp pistolul de lipit cu silicon și îl utilizez destul de des în cadrul atelierului. Cam în fiecare zi sau cel mult o dată la două zile e în priză. Îmi e foarte util și în afara atelierului, nu numai pentru a crea flori.
Am reparat un șlap odată cu pistolul de lipit cu silicon, iar în gospodăriile normale (cu mai mult de o cameră), în care locatarii au timp de hobby-uri, este la fel de binevenit.
Am schimbat pistolul de lipit inițial după aproape doi ani de când am început să îl folosesc, în 2011.
Am trecut la unul mai performant, cu duza mai lungă și mai îngustă, pentru precizie mai mare. Plus că cel de acum nu curge. Însă este important și să am grijă de el ca să îl pot folosi pentru mulți ani de acum încolo.
Desigur, la cât de mult îl folosesc, e posibil să fie nevoie să îl schimb peste un an cu unul mai nou, însă sunt niște gesturi minime pe care le poți face și tu ca să îți păstrezi pistolul de lipit cu silicon pentru mulți ani de acum înainte.
Update 2015: Am de vreun an alt pistol de lipit care nu curge (cel din articolul inițial aproape și-a dat duhul) și are și întrerupător.
Mai mult, nu îi trebuie adaptor pentru prizele noastre! Inițial cumpărasem pistoalele din Marea Britanie, că la noi nu se găseau.
Am creat o galerie cu pistoalele de până acum, să vezi ce mi-a trecut prin mână.
Dacă vrei să-ți cumperi un pistol bun, găsești link-uri în comentarii 😉
De unde dorința de a curăța pistolul de lipit cu silicon
De un an am două pistoale identice pentru că a fost ofertă și m-am gândit că poate pe unul îl dau mai departe cuiva. Însă mi-a prins bine și al doilea pentru toate atelierele pe care le-am ținut până acum.
Din păcate, la ateliere e întotdeauna puțin haos și pistoalele ajung prin diverse locuri, în diverse poziții, nu foarte ”sănătoase”. Așa că, după patru ateliere, pistoalele mele s-au umplut de bucățele de material și tot felul de fire și fibre și arată cam urât.
M-am împăcat cu ideea pentru o vreme, dat fiind că toate nimicurile lipite la exterior nu afectează funcționarea lor.
Dar de curând m-am gândit că ar fi timpul să le curăț, să nu mai arate ca venite din lumea a treia. Așa că am căutat pe internet soluții de curățat pistoale de lipit la îndemână.
Am căutat mult și bine în engleză și am găsit niște soluții cam impractice. Soluțiile propuse nu sunt așa simple pentru cineva care locuiește în România și nu are acces la ”dryer sheets”, adică un fel de balsam pentru rufe sub formă de foi.
În română nu am găsit nici măcar o urmă de articol pe această temă, așa că am hotărât că voi sparge gheața pentru toți ceilalți români care vor să știe cum să își întrețină pistolul de lipit cu silicon și nu știu de unde să își ia informațiile.
O tanti de pe youtube zicea să folosim o tavă flexibilă din silicon pentru a nu face mizerie pe masa de lucru, însă iarăși nu cred că găsesc așa ceva la magazinul din colț și la un preț rezonabil ca să merite măcar efortul de a mă deplasa până acolo.
Dar am găsit o soluție foarte inteligentă și simplă pentru a curăța excesul de silicon sau pentru a desprinde obiecte lipite cu silicon cald: alcoolul izopropilic.
Alcoolul minune – curăță componente electronice și ferestre
Nu e așa de ușor de găsit cum ar trebui să fie; am intrat în cinci magazine cu produse pentru casă și cu electronice și nu știa nimeni ce e alcoolul izopropilic. Însă se găsește în pachetele de curățat CD-ROM-ul sau DVD-ROM-ul, într-o sticluță de vreo 50 de mililitri. Nu trebuie mult, câteva picături sunt suficiente.
Alcoolul ajută picăturile întărite de silicon să se desprindă de suprafața lipită, așa că dacă îți curge pistolul pe masă, să nu tragi de silicon să îl întinzi, lasă-l într-o formă cât mai compactă.
De fapt, e mai rapid să urmărești acest video minune peste care am dat după ce am scotocit bine internetul, pe pagina pe care o căutam de atâta timp.
Am mai găsit alcool izopropilic și într-un magazin de piese de schimb pentru automobile (deja disperam și am intrat în primul magazin care părea mai ”tehnic”), sub numele de alcool tehnic (pe sticlă nu scrie decât alcool tehnic la ingrediente, dar bănuiesc că asta e – vânzătorul mi-a spus că e alcool izopropilic) și de culoare mov datorită colorantului.
Am luat o sticlă de un litru cu 10.4 lei pentru că mai mică nu aveau. Încă n-am apucat să o testez pentru că a trebuit să mă mut a doua zi și să-mi abandonez o parte din lucruri prin diverse locuri.
După ce testez soluția mov (dacă o mai recuperez), voi reveni aici cu un update. Soluția respectivă poate fi folosită și pentru a curăța geamuri.
Ce e mai important e că e non-toxică la contactul cu pielea, dar nu recomand consumul – fără tratament alcoolul izopropilic e cam letal la 250 de mililitri ingerați.
Update: soluția mov e bună prin casă, curăță și picăturile de silicon, dezlipește ce nu-ți trebuie și e bună la spălat geamuri.
În continuare nu recomand contactul cu soluția asta, dacă poți, folosește mănuși când o mânuiești, că usucă pielea (e bună și ca degresant dacă vrei să vopsești niște piele…).
Cum întreții pistolul de lipit cu silicon înainte să fie nevoie să îl cureți
Ca să îți îngrijești pistolul de lipit și să nu ajungi în situația mea de a avea nevoie de soluții de curățat, urmează aceste recomandări de bun simț:
– întotdeauna ține pistolul în poziție verticală; nu îl lăsa culcat pe masă – altfel, siliconul poate curge înapoi și se poate infiltra între componentele electrice și s-a terminat cu pistolul (dacă ai văzut în vreun tutorial de-al meu că țin pistolul pe o parte, nu te lua după mine! e greșit și voi încerca să fac următoarele tutoriale ținând pistolul așa cum ar trebui să stea, chiar dacă e mai dificil);
– nu trage de bara de silicon din pistol – dacă tragi de ea, cu siguranță vei rupe ceva înăuntru, cel mai probabil cauciucul care ține siliconul sub control; dacă vrei să schimbi bara de silicon din pistol, împinge-o pe cea dinăuntru cu una nouă până a ieșit complet prin duză;
– folosește bare de silicon de calitate și pentru temperatura la care funcționează pistolul tău – primul meu pistol întotdeauna curgea, însă celălalt nu, chiar când folosesc batoane identice; în același pistol batoanele luate dintr-un magazin curg și altele din alt magazin nu – experimentează cu diverși furnizori și vezi de la care ai cea mai bună experiență; chiar dacă te costă puțin mai mult, satisfacția lucrului cu pistolul de lipit cu silicon va fi mai mare și el va funcționa fericit în condiții foarte bune pentru mult timp.
Cam acestea sunt lecțiile pe care le-am învățat din proprie experiență și de la alții. Sper că te ajută să te bucuri de pistolul tău cu silicon pentru mult timp de acum încolo.
Dacă ai sugestii sau experiențe personale pe care ai vrea să le împărtășești cu alți utilizatori de pistoale de lipit cu silicon, secțiunea de comentarii îți este deschisă cu tot dragul.
Spor la lipit!
Andi
Foarte bun articolul tau. De curand am achizitionat un pistol de lipit, modelul acesta http://www.cmall.ro/pistol-de-lipit-cu-adeziv-hl-c60-5-rezerve.html# . O sa folosesc sfaturile tale.
Mulțumesc, Răzvan. Să îl folosești sănătos și pentru mult timp, în stare cât mai bună!
Buna
Spunemi te rog daca introduci batonul de lipit in pistol si vrei sal scoti inaine sa il folosesti, poti?
Multumesc
Eugenia
Dragă Eugenia,
Desigur, dacă nu l-ai folosit niciodată, poți să îl scoți. Dacă l-ai ținut în priză o vreme și s-a încălzit cu batonul înăuntru, atunci nu recomand să încerci să îl scoți.
Alcool izopropilic mai gasesti in magazinul Inglot, de cosmetice/farduri. Exista solutie de curatat pensulele fabricat de ei. O sticla are in jur de 250 ml si costa cam mult… 25-30 lei…. dar o alta alternativa in caz de urgente 🙂
Buna,
Dintre cele doua pistoale de lipit din imaginile postate in articolul tau, care este mai performant, cel negru sau cel albastru? Vreau sa imi cumpar si eu unu si am gasit ambele modele, dar nu stiu care e mai bun si nu curge.
Multumesc anticipat!
Bună Alina,
Din experiența mea, astea albastre, un pic mai mari (mai înalte) și mai suple sunt mult mai bune. Am două pistoale negre, dar nu pentru că mi le-am dorit. Pe unul l-am luat pentru că nu aveam alternativă (acum aproape 3 ani) și pe celălalt pentru că eram în Cehia și era cel mai accesibil ca preț (n-aveam chef să arunc banii pe fereastră pentru trei floricele). Amândouă au duza prea mare și curg. Mai am vreo trei albastre și pe ele le folosesc cu cel mai mare drag (le-am cam pierdut de când cu mutatul, dar mi le recuperez eu…).
Deci îți recomand unul albastru cu buton de on-off dacă găsești. Succes!
Buna. Abia ti-am descoperit site-ul si trebuie sa marturisesc ca am citit aproape toate postarile, imi plac foarte mult proiectele de tip diy si mereu mi-am dorit sa incerc diferite chestii, bineinteles problema cel mai des intampinata a fost faptul ca nu gasesc tot felul de lucrusoare in Romania sau ca sensul s-a pierdut oarecum in traducere. Caut de foarte mult timp un pistol de lipit deoarece as vrea sa-l folosesc pentru decorarea paharelor de sampanie ale mirilor si ale nasilor. Am gasit pe un site pe care l-am accesat la recomandarea ta si voiam sa te intreb daca este ok. si daca nu cer prea mult, avand in vedere ca esti o cunoscatoare in ale merceriei, te rog sa-mi spui daca ai idee ce materiale sunt folosite pentru realizarea acestor pahare de exemplu: http://4.bp.blogspot.com/-tmRVzOTek4c/Ub9CmfR3XzI/AAAAAAAADM8/Y2m1YQg0smo/s1600/paharemiri54.jpg .
Multumesc anticipat. O zi frumoasa si la cat mai multe articole!
Am uitat sa mentionez, in poza respectiva am detectat ca materiale: panglica, tiul, trandafirasi, rhinestones … nu stiu ce anume a folosit pentru body ul paharului, cred ca este un fel de snur, dar nu mi pot da seama de care.
Dragă Alexandra,
În primul rând îți mulțumesc pentru vizită și pentru mesaj. Recomand pistoalele de lipit albastre, eu am mai multe și toate m-au ajutat de-a lungul anilor. Doar pe unul l-am abandonat, că n-am știut să am grijă de el, dar încă poate fi folosit fără nici o problemă. Dacă ai grijă de el, o să te țină mulți ani.
Despre pahare nu știu tare multe, dar știu niște doamne care știu și care te vor ajuta cu siguranță cu informațiile. Caută pe facebook grupul ”Sezatoarea handmade” și trimite-le o cerere de înscriere, acolo sunt mai multe doamne care fac astfel de pahare și-ți vor răspunde.
Te mai aștept cu drag în vizită,
Andi
Buna, imi poti raspunde te rog la doua intrebari?
1 – ce putere trebuie sa aiba pistolul? Am vazut pe olx, de la 10W la 80W cu preturi de la 5 la 25 lei. Care este diferenta intre ele? doar ca le tii mai mult sau mai putin pana incepe sa curga? tu ce putere recomanzi?
2 – am vazut pe youtube intr-o prezentare, ca pistoalele cu temperaturi inalte (babuiesc ca cele de 80W) lipesc mai multe tipuri de materiale decat cele cu temperaturi mai joase. Din moment ce ambele folosesc acelasi baton de silicon, ce legatura are pistolul cu materialul?
Dragă Cristi,
Pistolul pe care îl folosesc cu succes funcționează la 20W și topește foarte bine batoanele de silicon transparente de 7 mm în diametru. Nu știu cum ai găsit pistoale la 5 lei, dar nu m-aș încrede în ele.
Există mai multe feluri de batoane, pentru pistoale care funcționează la temperaturi diferite (nu știu puterea). Sunt batoane care se topesc la 100+ grade (ce folosesc eu) și care se topesc la 190+ grade și chiar mai mult (nu știu exact). Cele la temperaturi mai mari sunt folosite în industrie, cele pentru hobby lipesc și ele tot felul de materiale, important e să pui materialele în contact repede și să ai o suprafață mai rugoasă pe ambele fețe. Siliconul e o substanță complexă (de fapt, sunt multe feluri de silicon…) și interacționează cu suprafața prin mai multe mecanisme, deci lipește destul de bine.
Vrei să intru în detalii? Aș putea, dar ideea e că sunt multe feluri de batoane de silicon pentru care sunt diferite pistoale. La ce îți trebuie pistolul?
Sper că răspunsul meu te ajută și că putem găsi o soluție pentru tine,
Andi
Multumesc pentru raspuns.
Am gasit in magazin chiar si cu 4 lei aici
Imi trebuie sa il folosesc la diferite finisari dupa renovarea casei. De prins plinta la blatul de bucatarie, pentru ca se afla sub glaful de fereastra si nu am loc sa bat cuie; profilul de trecere dintre parchet si gresie; picioarele la o masa de sticla…
Pe batoane scrie ce tip sunt? sau le iei la noroc din diverse parti si vezi care sunt mai bune?
Am vazut pe youtube, la cele cu temperaturi joase, ca ai timp destul de mult pana se racesc picaturile (cam 1-3 minute). La un coleg de servici am auzit ca el se grabeste ca in cateva secunde se intareste. Sa difere batoanele sau doar temperatura la care sunt topite?
Bun, doar pentru că scrie ”profesional” în descrierea unui produs, nu înseamnă că trebuie să și ai încredere că ar fi. Nu recomand acel pistol nimănui, sub nici o formă. Pentru meșteri cred că se recomandă pistoalele ceva mai serioase decât săracul meu pistol de hobby. Se găsesc în magazinele de bricolaj la dimensiuni mai mari, cu batoane de 11 mm. Timpul de răcire depinde probabil de tipul siliconului, dar sigur depinde de grosimea stratului de silicon. Dacă pun o picătură dintr-un baton mi se răcește în 3 secunde, dar dacă fac o ”băltoacă” cu diametrul de 2 cm, o să ia un minut să se răcească.
N-am încercat încă batoane industriale, dar cred că cel mai bine ar fi să îl întrebi pe colegul tău cu ce lucrează și ce recomandă. În orice caz, un volum cu suprafața mai mică se răcește mai lent decât același volum cu o suprafață mai mare (de exemplu, după ce presezi cele două suprafețe de lipit între ele).
Dacă te mai pot ajuta cu ceva informații din experiența mea (nu de meștereală prin casă), spune-mi și îți răspund cu mare drag.
Spor la reparații! 😀
Buna seara! Am si eu o intrebare. Sunt incepatoare,si as vrea sa stiu mai exact care e diferenta dintre pistolul de lipit si adezivul acesta. Pe net in tutoriale am vazut ca folosesc mai des adeziv.Si precizez ca deocamdata realizez bijuterii destul de simple,bratari,coliere,cercei .In care sa am incredere ca rezista si nu risc sa se dezlipeasca,in pistol sau adeziv?Mersi frumos!
Dragă Gabriela,
Răspunsul cel mai simplu la ultima întrebare e adeziv (originalul se numește E6000, dar acesta are aceeași compoziție chimică). Siliconul cald nu ține dacă vrei să lipești componente de bijuterii, plus că își păstrează volumul, deci pe componente mici se vede și e urât. Recomand utilizarea siliconului pentru lemn, hârtie, textile, dar nu pentru metale.
Pentru bijuterii ai nevoie de cel mai bun adeziv de care poți face rost, fiindcă sunt piese purtate mult timp și în condiții greu de controlat. Eu am folosit F-6000 pentru unele dintre flori, cele cu stamine, fiindcă se întărește în câteva ore și am timp să pun staminele, dar și la colierele din mărgele.
Încearcă-l, e destul de ieftin. Am luat un tubuleț cu 4 lei și m-a ținut mult timp. Important e să nu-l lași la aer (să închizi bine capacul), căci altfel te trezești cu o gumă transparentă în loc de lipici…
Sper că te ajută răspunsul meu și îți urez mult spor!
Cu drag,
Andi
Bunaziua!
Am cumparat si eu un pistol de lipit cu silicon la 250 W cu baston de 11 mm si este albatru, firma este Produs TV dar nu merge ( nu curge). Intrebarea mea este, toate pistoalele in varf unde curge siliconul au bile? Specific ca este nou saptamana trecuta l-am cumparat este in termen as vrea sa il schimb dar am citit articolul tau. Eu fac flori, banere cu litere pentru copii etc. Multumesc
Dragă Elena,
Unde are bile?? Ar trebui să aibă o gaură, o duză pe unde să iasă siliconul. La pistoalele mele varia între 1-3 mm. Cu cât e mai mică duza, cu atât ai mai mare precizie. Poate are un capac pistolul tău? Dacă crezi că e o problemă din fabrică, cere-le altul furnizorilor, sunt obligați să îl schimbe. Voi pune o poză cu vârful după ce ajung acasă…
Sper să te ajute răspunsul meu.
Cu drag,
Andi
Pistolul meu este mic si curge dar cel mai enervant este ca dupa ce lipesc ceva se desprinde
.De exemplu am vrut sa fac un brad din paste numai ca s-au dezlipit multe din ele si am folosit multe baghete ca sa le lipesc
.Cred ca se raceste prea repede.Imi poti recomanda un pistol mai performant?
Dragă Cristina,
S-ar putea să fie de vină și batoanele pe care le-ai folosit. Încearcă să folosești batoane transparente, sunt de calitate mai bună.
Cât despre pistol, în comentarii găsești niște link-uri, iar eu personal am cumpărat recent unul din magazinul Biju Planet din Cluj-Napoca (cu 30 de lei). Înainte am luat online de aici și m-a ținut destul. Deja dă semne de oboseală (se încinge cam tare), dar drept e că l-am folosit mult. N-am avut probleme cu el. În același album găsești și batoane.
Am văzut weekend-ul trecut la ateliere diverse pistoale de lipit; cu oricare te poți descurca, mai puțin cel pe care l-am pus aici în articol (cel negru…).
Sper că te ajută răspunsul meu și spor la lipit!
Cu drag,
Andi
Tocmai ca si eu am unul negru l-am luat de la omfal.Eu ma ocup cu produse facute din materiale reciclabile ,mai ales hartie.Totul a pornit de la un proiect eco pentru baiat la scoala, apoi am inceput sa fac produse de artizanat fiindca ma relaxeaza si le si comercializez.Mi-as dori un pistol mai bun care sa imi usureze munca
.Caci pun mult suflet si nu vreau sa am reclamatii de la clienti .Cel mai des am folosit silicon lichid.
Am uitat sa mentionez ca puterea pistolului este de doar 10 w, de aceea cred ca nici nu topeste siliconul bine
.
Am văzut acum catalogul lor, este slăbuț pistolul, încearcă unul asemănător cu cel pe care ți l-am recomandat (ca cele albastre din poze), sunt sigură că te va ajuta. Siliconul lichid e foarte bun pentru hârtie/carton, când ai timp să îl lași să se usuce.
Dacă ai poze sau un website, lasă aici un link.
Spor la treabă!
Cu drag,
Andi
Mi-am cumparat astazi un pistol de la dedeman
.Este tot albastru ,este fabricat la noi dupa un concept german
. A costat ceva,dar merita caci are 3ani garantie. Si baghete am luat tot de la dedeman numai ca sunt cam scumpe. Pe viitor o sa-mi comand de pe internet. Acum sunt multumita de el caci am reusit sa fac si bradutul. A iesit foarte frumos. O sa-mi fac o pagina de facebook caci nu am si acolo o sa- mi expun produsele.
Iti multumesc pentru ajutor .Asa e la inceput pana inveti mersul lucrurilor .Oricum ca sa faci produse calitative iti trebuie si unelte performante. In privinta pistolului am rezolvat problema, de acum sa am timp de lucru. Cred ca voi realiza produsele mai rapid . Ma bucur ca am facut o investitie buna .Daca stiam ca nu este performant cel negru nici nu-l mai luam . Mai puneam cativa bani pa la 82 lei cat am dat
pe acesta si eram mai multumita. Asa se intimpla cand nu stii. O sa- ti dau adresa cand o sa- mi fac pagina de facebook . Drept sa-ti spun nu imi place modul acesta de socializare ,caci mie imi plac discutiile in aer liber , cartile, dar pentru a-mi expune produsele este un mod de promovare bun .In acest moment nu mai am prea multe produse finisate pentru ca cele pe care le-am facut le-am vandut apropiatilor s-au le-am facut cadouri celor dragi in diferite ocazii. Acum fac produse in serie numai ca le voi definitiva in primavara caci eu le lacuiesc si din cauza vremii lacul se usuca greu ,asa ca astept sa vina primavara ,sa ma bucur de soare caci durata de uscare este mai mica.In caz de urgenta mai definitivez cate un produs ,dar vreau sa fac o gama mai larga de produse si imi trebuie timp sa le realizez .Inca o data iti multumesc pentru ajutor.
Dragă Cristina,
Mă bucur tare mult că ți-ai găsit o unealtă mai bună. Sunt sigură că vei realiza produsele mai rapid și mai în siguranță și, mai ales, cu mai puțin efort. E bine să investești în uneltele de calitate. Aștept să revii cu link-ul și să explorezi și alte articole. Am mai scris despre fotografia de produs, branding (cum îți găsești un nume) și pe alte teme legate de handmade.
Îți urez mult spor și creații minunate!
Cu drag,
Andi
Mi-am facut pagina de facebook si am expus acolo produsele.Daca vrei sa le vezi intra pe Atelierul Foitza Fermecata. Dat fiind faptul ca majoritatea produselor sunt facute din hartie de aici si numele .Mi-ar placea sa imi spui parerea ta
Super, Cristina. Îmi plac coșulețele împletite, mai ales cele cu toartă, aș vrea să-mi iasă și mie :)) Felicitări și spor la treabă! 😀
As vrea sa te intreb daca vreau sa particip la targuri ce acte imi trebuie? Adica pentru a duce aceasta pasiune la un nivel de afacere ma gandesc ca-mi sunt necesare niste acte sau chiar sa-mi fac o firma . Te intreb fiindca sunt la inceput si nu stiu prea multe. Din ce am citit pe internet am inteles ca artistii handmade au deschisa o intreprindere individuala sau PF. Fiindca esti in bransa de cativa ani te-as ruga sa-mi dai un raspuns la aceasta problema. Multumesc anticipat.
Pentru a participa la târguri ai două opțiuni. Te înregistrezi ca persoană fizică autorizată/persoană juridică sau te alături unei asociații a meșteșugarilor.
Pentru P.F.A. sau firmă există cod caen cu vânzarea în târguri (4789), iar despre asociația meșteșugarilor nu știu nimic, doar că ar trebui vorbit cu cineva care și vinde în târguri.
Sincer, pentru mine nu prea funcționează ideea de târg, nu ”produc” în mod constant, iar prețurile pe care le cer pentru ceea ce creez nu se regăsesc în bugetele persoanelor care frecventează târguri.
De fapt, am scris un articol întreg pe tema asta mai demult, am tot încercat între timp să particip la târguri, dar am rămas la aceeași idee. Vânzarea online funcționează cel mai bine pentru mine. Articolul e aici: http://andrea.bede.ro/participarea-la-targuri-handmade-sau-vanzarea-online/
Dacă găsești pe cineva cu care poți vorbi deschis la un târg, s-ar putea să afli foarte multe informații și poate poți să-mi transmiți și mie, sunt chiar curioasă ce au de zis 😀
Mulțumesc.
Am trei, dar niciodată nu mi-am dat seama că e diferență între duze. NU înţelegeam de ce unul curge tot timpul, altul nu curge.
Buna ziua,
mi-am cumparat si eu un pistol de lipit cu silicon dar nu l-am folosit pana acum. Am citit toate explicatiile de aici, am vizionat filmulete pe youtube insa am o nelamurire.
Daca nu se utilizeaza tot batonul de silicon acesta va raman in pistol si banuiesc ca in interior vor mai exista resturi de silicon de la lipire, care se intaresc. Daca las pistolul nefolosit mai multe luni de zile este vreo problema? Trebuie cumva curatat pe interior sau este ok daca sta cu siliconul intarit in el.
Imi cer scuze daca intrebarile mele par …poate puerile , dar asta a fost motivul pentru care am amanat utilizarea pistolului. Acum chiar o sa am nevoie de el si inca ma gandesc daca trebuie sa fac ceva cu privire la siliconul din interior dupa ce termin treaba cu el.
Multumesc anticipat pentru raspuns 🙂
Dragă Loredana,
Folosește cu încredere pistolul, nu pățește nimic dacă îl lași câteva luni sau un an nefolosit după aceea. Siliconul se topește la căldură, dar nu reacționează cu nimic din interiorul pistolului. Mai mult rău faci dacă încerci să scoți siliconul dinăuntru.
Spor la treabă și să ai rezultate frmoase!
Cu drag,
Andi
Bună,recent mi-am cumpărat un pistol cu lipici nou,nouț și nu lucrează.Ce să fac ? Să îl schimb pe altul sau să îl repar la un meșter?
Dragă Eugenia,
Am nevoie de mai multe detalii ca să te pot ajuta. Poți să îmi povestești ce ai făcut, mai exact, înainte să te hotărăști că nu merge? Se încălzește? Dacă nu se încălzește după ce stă câteva minute în priză, recomand să îl schimbi. Nu cred că există meșteri care să poată repara astfel de produse.
Aștept răspunsul tău,
Andi
Buna . Da-mi ceva idei sa fac ceva din chestii reciclabile . Te rog !!!
Dragă Elena,
Internetul e plin de idei, inclusiv acest site. Cu ce materiale ai vrea să lucrezi?
Bună ziua ! Am cumpărat un pistol cu silicon de la Lidl şi am lucrat puțin cu el .
Fiul meu are sindrom Down şi mergem la o asociație . De crăciun, de marțişor şi de paşte avem targ cu vânzare cu produse pe care le meşterim împreună cu copii .
Sunt aşa de necăjită că nu-l mai pot folosi ! Cred că am tras de batonul de silicon şi am stricat ceva în pistol, pentru că nu mai funcționează 🙁 Se încălzește, picură din el, dar atunci când apăs mânerul, nu mai iese siliconul .
Am făcut de crăciun îngeri din materiale textile şi burete mărunțit, au ieşit superbi, dar în mijlocul ” creație nu a mai funcționat pistolul . M-am folosit de silicon rece din tub, cumpărat de la librărie .
Din păcate am aruncat bonul şi nu-l pot duce la garanție .
Nu ştiu ce să fac, unde să-l duc să-l repare cineva . M-am gândit sa-l desfac .
Mulțumesc .
Iuliana Constantin
Dragă Iuliana,
Sper că ai rezolvat până acum situația. Da, e important să nu încerci să tragi de baton înapoi, se poate strica structura internă a pistolului. Întotdeauna să scoți batonul prin duză. Nu știu exact cum e dispusă rezistența din interior (ca o bobină, îmi închipui). Uneori se blochează și la mine când e mai rece sau se formează o bulă de aer în interior. Cum ai rezolvat problema?
Buna! Am si eu de azi un pistol de lipit cu baghete transparente. Spune_ mi te rog trebuie tinut in priza tot timpul cand il folosesti sau dupa cele 7 minute se scoate din priza? Merci mult!
Dragă Ella,
Cred că până acum ai rezolvat problema. Iartă-mă că nu am răspuns până acum, am fost prinsă cu teza. Da, trebuie ținut tot timpul în priză cât lucrezi cu el, dacă nu e pistol fără fir, însă acela are instrucțiuni de folosire în ambalaj.
Buna
Poti sa-mi spui te rog ce pistol folosesti, al meu curge ca naiba si mi-aș dori unul sa nu curgă
Multumesc frumos!
Salut Maria,
Pistoalele de lipit pe care le am sunt luate de la mercerie, fără nume. S-ar putea ca cel pe care îl ai să aibă temperatura de funcționare mai mare decât temperatura de topire a batoanelor pe care le ai. Poți căuta batoane cu temperatură mai mare de topire.
Andrea
Cum as putea scoate un baton de silicon din pistol daca nu mai curge? Mentionez ca l-am tinut cum trebuie. Trebuie să îi pun încă un baton ca sa se topească cel din pistol?
Salut, Daniel. Te referi că nu se mai încălzește suficient cât să curgă? Poate ai folosit un baton cu temperatura de topire mai mare decât cea pe care o poate atinge pistolul? Sau ai avut un scurt circuit și nu se mai încălzește deloc pistolul? Nu aș ști cum să îl scoți dacă acesta e cazul. De obicei, când se termină un baton, mai rămâne în pistol ceva, dar poți folosi următorul baton ca să îl scoți afară pe primul.