Hobby: brățările prieteniei – tutoriale și modele

Dacă ești ca mine, departe de casă și de toate materialele pe care le-ai adunat sau dacă vrei să te apuci de ceva nou și ai prea multe ațe prin casă, acest articol e pentru tine. Poți să faci cadouri frumoase, personalizate, pentru cei dragi, iar ei se vor minuna de brățările nemaivăzute ce vor ieși din mâinile tale.

Am adunat aici diferite resurse pe care le-am descoperit în ultima lună. Pe majoritatea le-am și atașat planșei dedicate pe Pinterest.

Follow Atelierul Grădina cu fluturi’s board Macrame knotting tutorials on Pinterest.

Acolo găsești și modelele mele preferate pe care doresc să le fac într-o zi. Le-am selectat din miile de modele de pe site și voi mai selecta în continuare.

Acolo voi pune și modelele proprii.

De unde până unde brățări ale prieteniei?

Am dat peste brățările înnodate când eram mică (prin școala generală). Am învățat repede să fac brățările simple, rând după rând, dar nu erau deloc interesante.

Nu știam că se pot face combinații atât de variate de noduri, cu un număr atât de mare de ațe. Așa că dus a fost interesul pentru brățări.

Între timp am mai descoperit pe la prietenii amatori de Vama Veche brățări mai complexe (credeam eu) și codițe împletite. Nu le-am dat importanță. Până la urmă, ce treabă aveam eu cu acea subcultură cu aere de ”alternativ”?

Mie îmi place natura în sine, nu mucurile de țigară pe plajă și halbele de plastic abandonate între scoicile sparte.

Totuși, de când am venit în Ostrava am simțit lipsa atelierului. Așa că m-am plimbat prin oraș, am găsit un magazin second hand, l-am explorat și am dat peste niște ațe.

Erau ieftine, așa că am făcut o selecție și le-am luat acasă.

Ațe perlate no. 8 – 10 grame – perlovka duha se cheamă aici

Încă nu știam ce puteam să fac din ele, specific, așa că m-am apucat să caut pe internet tutoriale cu macrame.

Și nu mică mi-a fost surpriza și bucuria să dau peste o gentuță realizată din noduri. Un tutorial complet cu o floare din noduri care tot creștea și tot creștea.

Dar parcă era puțin prea complicat pentru o începătoare ca mine. Așa că, din link în link, am ajuns la frumoasa comunitate de pe friendship-bracelets.net.

Brățară cu model de biscuiți – are doar două culori, dar modelul este suficient de complex ca să arate foarte bine – 16 ațe

Atât de mult mi-a plăcut ce am găsit acolo, că m-am apucat să citesc tot ce am prins.

Am descoperit că oricine are în casă niște ață și un ac de siguranță poate face o brățară frumoasă. Mai trebuie puțină răbdare și ai rețeta perfectă.

Iar acum știu că brățările acelea care mie mi se păreau imposibile sunt extrem de ușor de făcut și că există provocări mult mai mari.

Brățară cu model de triunghiuri – unele modele sunt foarte populare pe site și le găsești destul de ușor

Există modele cu 60 de ațe, modele cu 10 culori sau nuanțe, cu intercalări, întoarceri și câte și mai câte. Dar tot ce trebuie să faci este să urmezi fiecare nod din model și vei avea brățara visurilor tale.

Cel mai fain e că, după ce ți-ai încercat mâinile pe câteva modele, îți poți crea propriul model. E greu la început, însă cu timpul, cu cât ”citești” mai multe modele, ”simți” ce trebuie să faci ca să iasă modelul pe care îl ai în minte.

Cel mai frumos e să te joci în generatorul de modele. Dacă vrei să salvezi modelele, recomand să îți faci cont înainte să te apuci să le creezi.

Important de ținut minte

Niște sugestii dacă acum începi să faci brățări ale prieteniei (sunt valabile și pentru ”intermediari”):

  • vezi mai întâi ce ațe ai la dispoziție;
  • găsește un model care îți place – la început recomand unul cu două culori; sunt multe și sunt suficient de complexe;
  • asigură-te că ai cel puțin un metru pentru fiecare ață a modelului; cu cât brățara e mai lată, cu atât ațele trebuie să fie mai lungi;
  • gândește-te la sistemul de închidere – vrei câte două împletituri la fiecare capăt sau preferi o buclă cu o împletitură?
  • dacă vrei o buclă, taie doar jumătate din numărul de ațe, dar de două ori mai lungi (dacă modelul cere 16 ațe de câte 1 metru, de exemplu, taie 8 ațe de câte 2 metri); la mijlocul lor vei crea bucla, conform acestui tutorial foarte simplu (click pe poză);
    Tutorial: buclă pentru brățări
  • la final poți împleti ațele rămase, le poți răsuci sau poți urma a doua parte din tutorialul de mai sus;
  • pentru a nu se încurca ațele, le poți ține pe mici bobine din carton, pe care le poți face după tutorialul de mai jos (click pe poză);
    Tutorial: bobine pentru a ține ațele în ordine
  • ca ațe, poți folosi orice grosime, însă recomand ața mai groasă decât cea de brodat (embroidery floss – la noi mouline); eu prefer ața perlată 8 dublată (momentan, până mă apuc să caut și alte ațe), fiind mai rigidă. Ațe mouline pentru brățări – sunt doar câte 8 metri, așa că le recomand pentru brățări multicolore

Sper că te ajută lista de mai sus să începi să îți creezi propriile brățări.

Dacă știi și alte resurse pe care nu le-am descoperit și le consideri cruciale pentru un începător, te invit să le scrii în secțiunea de comentarii. Aștept și pozele cu brățări 😉

Spor la înnodat!

Dacă vrei să primești următoarele articole, abonează-te aici:

[subscribe2]

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.