Ateliere la Colours of Cluj – povestea

Vezi mai jos cum ne-am distrat și ce am realizat la atelierele de origami și kanzashi în cadrul maratonului de ateliere susținut de Oranjerie, la prima ediție a festivalului Colours of Cluj. Vreau să mulțumesc tuturor participanților și susținătorilor și în special celorlalți meșteri.

Colours of Cluj – prima ediție

Weekendul trecut a avut loc prima ediție a festivalului de vară dedicat clujenilor, Colours of Cluj. S-au întâmplat multe, atât pe străzi principale, în Piața Unirii, cât și în parc și Grădina Botanică și pe străduțe, prin centrul vechi.

Am avut parte de niște zile superbe, însorite, numai bune de ieșit din casă și explorat orașul. Mi-a luat o vreme să mă adun după ultimele zile, însă pot în sfârșit să povestesc mai multe despre ce s-a întâmplat sâmbătă și duminică.

Corturile și atelierele

După cum am promis, am ținut cu sora mea două ateliere sâmbătă în parc. Unul de origami și unul de kanzashi. Am sperat să vină lumea care s-a anunțat prin diverse mijloace și pe care am invitat-o personal, însă am avut parte de alte persoane foarte simpatice și dornice de învățat.

În același timp cu atelierele noastre, au avut loc și atelierele de mărgele din hârtie, decoupage, genți din hârtie reciclată, modelare în lut și gravură în lemn. Toate atelierele au fost coordonate de Carmen, foarte simpatica deținătoare a Oranjerie, magazinul de produse handmade din Cluj-Napoca.

Atelier origami la Colours of Cluj
Cortul colorat cu ghirlande din hârtie și flori din mătase, în curs de împodobire.

Pe aleea paralelă cu cea pe care se desfășurau atelierele au fost și corturile cu lucruri handmade și haine vintage de la Târguțu Vintage. Mi-ar fi plăcut să fie corturile așezate chiar față în față, pe o parte și alta a aleilor. Poate că astfel ar fi fost un sentiment mai puternic de apartenență la același festival. Organizatorii pot lua asta ca pe o sugestie pentru anul viitor.

Am avut corturi și băncuțe cu masă mare de picnic. Am observat că se poate lucra foarte bine la mesele aceastea lungi. Am lucrat mai ușor decât la mesele pătrate la care am ținut până acum ateliere. Am avut și priză pentru pistoalele de lipit și le-am apreciat, căci fără ele nu am mai fi avut atelierul de kanzashi.

Atelier origami la Colours of Cluj
Pregătiri înainte de atelierul de origami, cu sora mea.

Deși atelierele erau programate de la 12:00, am ajuns acolo pe la 11:00 ca să împodobim cortul cu tot felul de ghirlande și flori și am reușit să avem cel mai drăguț și colorat cort (sper că nu e doar părerea mea). Ne-am pus frumos și un mic afiș cu orele pentru ateliere, să fie totul clar. M-a distrat faptul că lumea nu știa ce înseamnă ”kanzashi” scris pe afiș. Le-am explicat celor care s-au oprit în vizită.

Atelierul de origami

Atelierul de origami a ținut de la 12:00 până la 15:00 și s-a prelungit puțin și în pauză.

Am avut mare noroc la acest atelier, deoarece pe lângă sora mea am avut la masă și o bună prietenă pasionată de artele japoneze și origami.

Ne-a ajutat mult și participanții la atelier au învățat să facă elefănței și dinozauri din hârtie. Eu am învățat de la ea să fac un titirez foarte simpatic. Mulțumesc, Ruxi! Pentru tot ajutorul și distracția și ajutorul cu păunul fabulos.

Atelier origami la Colours of Cluj
Învățăm să facem un titirez din trei pătrate. S-a oprit și fotograful să învețe cu mine de la Ruxi.

Pe lângă tot felul de floricele, cocori, cuburi, elefanți și dinozauri, piesa pe care am vrut să o creem împreună cu participanții a fost o kusudama mare și colorată din 60 de piese.

Fiecare participant ne-a ajutat cu cel puțin o petală și și-a trecut numele pe ea.

Realizând această petală, participanții au învățat tehnicile și mișcările de bază din origami și au putut apoi realiza alte piese mult mai ușor.

Mi-am dat seama cât de mult ajută să faci o piesă aparent mai simplă la început, după mai multe ateliere de origami la care am participat.

De exemplu, dacă știu că trebuie multe module pentru o piesă finală, copiii vor avea mai multă răbdare să realizeze modulul decât să realizeze un cocor de aceeași dificultate.

Atelier origami la Colours of Cluj
Activitate intensă la atelierul de origami. Fetele ne aduc aminte cum se fac modulele pentru kusudama ”Diamond”.

Atelierul de kanzashi

Al doilea atelier a început la 16:00 și s-a încheiat la 20:00.

Pentru atelierul de kanzashi am avut o idee puțin trăznită.

N-aș fi fost în stare să fac o asemenea piesă singură în așa de puțin timp și mi-a plăcut foarte mult faptul că toată lumea a trebuit să contribuie, exact ca la kusudama de mai devreme.

Am creat împreună un păun din organza.

Vineri am pregătit toate materialele, am tăiat pătrate din organza în două nuanțe de verde și o nuanță de albastru intens.

Ruxi m-a ajutat foarte mult și a modelat corpul păunului din sârmă, bile de polistiren și vată. Apoi l-a acoperit cu pâslă albastră și eu i-am adăugat moțul din sârmă fină argintie și mărgele de nisip verzi și albastre.

Scheletul păunului din organza
Scheletul păunului din organza, realizat din sârmă, bile de polistiren și vată din bumbac.

Ca norocul că am atâtea materiale prin atelier încât să găsesc exact piesele pentru corpul păunului.

Am folosit sârmă de trei grosimi și bile din polistiren de trei mărimi. Pentru că nu mergea să acoperim corpul cu o singură bucată de pâslă, am desfăcut marginile cu un ac și am făcut o tranziție între straturi, să nu se observe îmbinările.

Corpul păunului din organza
Corpul păunului din organza, acoperit cu pâslă albastră și cu moț din mărgele de nisip.

La un moment dat mă întrebam dacă n-ar fi fost totuși mai bine să facem un cocor.

Nu am găsit nicăieri online păuni realizați prin tehnica tsumami kanzashi, dar am văzut destui cocori.

Totuși, n-ar fi avut același farmec, fiind o pasăre albă cu puțin negru. Poate voi face eu vara aceasta un astfel de cocor, din mătase. Oare ce utilizare să-i dau?

Ce e fost frumos la acest proiect (păunul din organza) este faptul că fiecare participant la atelier a învățat să facă petalele rotunde duble și pe cele înguste.

Aceste petale au constituit baza penelor păunului.

Astfel, am creat împreună multe petale complexe cu două straturi rotunde și unul ascuțit și apoi le-am lipit pe sârmă, ca să putem asambla coada.

Coada păunului din organza
Penele din coada păunului din organza, încă nefinalizate. Petalele complexe au fost prinse cu silicon pe sârmă verde pentru flori. A urmat finisarea și asamblarea penelor în formă de evantai.

După ce au învățat să creeze petalele din organza, am dat liber participanților să-și aleagă materiale, fie mătase, fie organza, fie satin, și să-și asambleze propria floare.

Am avut și participanți cu mai multă răbdare, și cu mai puțină.

Într-un final, mă bucur că am reușit să transmit mai multor persoane tehnica și sper să revină pe site pentru tutorialele la care lucrez momentan.

Broșă cu floare din mătase
Broșă cu floare din mătase realizată de o domnișoară cu multă răbdare. Sunt foarte mândră de ea.
Floare de păr din organza
Floare de păr din organza și brățară din hârtie reciclată, realizate de o mămică și fetița ei.
Păunul din organza
Păunul din organza, cocoțat pe un copac, la soare. Se observă frumos jocul luminii pe diferitele straturi de organza și sclipirile discrete din material.
Păunul kanzashi din organza
Păunul din organza din alt unghi.

Piesele și expoziția

Duminică, tot în Parcul Central, lângă foișor, ne-am adunat mai mulți meșteri și oganizatori ai festivalului și am creat o mică expoziție cu o parte din obiectele create la ateliere.

Am dus cu mândrie cele două piese pe care le-am creat împreună cu vizitatorii din parc sâmbătă, kusudama mare colorată și păunul din organza.

Sper că au apucat să fie văzute duminică, deoarece au fost trimise apoi la centrul pentru seniori.

Kusudama și păunul la expoziție
Duminică am instalat kusudama și păunul pe copaci la expoziție.

Cam aceasta a fost experiența de la Colours of Cluj. Sper să mai pot ține ateliere de origami și kanzashi, însă sper și la o participare mai mare din partea adulților.

Până la urmă, kanzashi nu e atât de mult pentru copii și siliconul topit arde, însă activitatea e foarte bună pentru relaxare și, de ce nu, să-ți creezi următoarea frumoasă broșă sau floare de prins în păr.

Mulțumesc pentru toate pozele de la ateliere lui Ruxi, Carmen și Ionuț!

Dacă ai participat la ateliere și ai o părere pe care ai vrea să o împărtășești sau dacă ai întrebări legate de ce s-a întâmplat acolo, te aștept în secțiunea de comentarii.

Sper să ne vedem la următoarele ateliere.

Cu drag,

Andi

3 comentarii la „Ateliere la Colours of Cluj – povestea”

  1. Am observat la poza cu brosa aceea albastra, realizata de “o domnisoara cu multa rabdare” cutiuta cu accesorii pentru kanzashi.. Ai putea a imi zici de unde iti faci cumparaturile ? (ma refer strict la chestiutzele din mijlocul florilor, agrafele simple, pieptenele de par simplu pentru mirese, crdelute simple si altele) Multumesc! Si spor in continuare, ma inspira blogul tau, si a bucur mult pentru ca de aici am invatat eu tehnica KANZASHI…

    Reply
    • Bună. Am adunat în timp accesoriile din diverse locuri, tot felul de magazine cu accesorii pentru hobby. În Cluj îmi comand furniturile metalice de la Geodecor, dar vizitez și câteva magazine de cartier pentru mărgele diverse. Stamine mici am găsit o singură dată, într-un magazin tot de hobby din capătul Brașovului. Pe cele portocalii le-am găsit în mai multe locuri, inclusiv în Cluj. De obicei nu caut ceva anume decât dacă vreau să comand de pe internet, dar în ultimul an am adunat destul de multe pentru că mai iau câte una-alta când descopăr ceva ce aș putea utiliza.

      Mă bucur că te inspiră site-ul și sper să îmi arăți în curând ce lucrezi. Spor!

      Reply
  2. Felicitări Andi pentru activitatea ta, iti urmăresc site-ul de ceva vreme. Ma inspira bunătatea cu care impartasesti atâtea informatii pretioase. M-ai facut sa incep sa lucrez diverse obiecte si sa ador tehnica tsunami kanzashi. Felicitari inca odata si succes in toate proiectele viitoare!

    Reply

Lasă un comentariu

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.